MENIU

România primește CRITICI DEVASTATOARE de la Bruxelles. Guvernul Dăncilă, luat în vizor

România primește CRITICI DEVASTATOARE de la Bruxelles. Guvernul Dăncilă, luat în vizor / Foto: gov.ro
<p>Foto: Inquam Photos</p>

Cu două zile înainte ca România să preia preşedinţia Uniunii Europene, ţara noastră primeşte critici dure de la Bruxelles. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se îndoieşte că Guvernul are capacitatea de a conduce celelalte state membre timp de şase luni.

România este, "din punct de vedere tehnic, foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker, pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", a adăugat el.

"Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Potrivit AGERPRES, Juncker a mai spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

"Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reaminteşte dpa.

El s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală.

Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post, scrie dpa.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, notează agenţia germană de ştiri.

Juncker critică, Teodor Meleșcanu se apără

Ministrul Afacerilor Externe şi cel pentru Afaceri Europene, Teodor Meleşcanu şi George Ciamba, au reacţionat la declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, cei doi oficiali români afirmând că preşedinţia Consiliului UE este un proiect de anvergură europeană, nu instrument de luptă politică internă.

”În urma mesajelor publicate recent în mass-media referitoare la Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, reiterăm susţinerea noastră constantă pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european. Eforturile insituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei Românei la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către acest scop comun, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât şi din punct de vedere tehnic. Gestionarea Preşedinţiei Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituţia naţională care are atribuţii în acest sens. Stimularea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevaţi în acest context în plan European. România crede în solidaritate şi credem că toţi ne dorim o Europă mai puternică”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor Teodor Meleşcanu şi George Ciamba.

Potrivit celor doi oficiali, Guvernul României a depus şi continuă să depună toate eforturile necesare pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE.

”Înţelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum şi provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluţiei sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanţa dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât şi pregătirilor logistice. România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârşit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituţional şi la nivelul societăţii, în ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari şi neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanţii Executivului român”, se mai arată în declaraţia celor doi miniştri.

Mai multe articole despre:
Viorica Dăncilă