MENIU

Iulian Fota: "Controlând Republica Moldova, Rusia poate ţine în şah două ţări: România şi Ucraina"

Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, a analizat, alături de jurnalistul Rareş Bogdan şi de invitaţii săi, situaţia explozivă din Republica Moldova, după reţinerea fostului premier Vlad Filat, dar şi după declaraţiile actualului premier Streleţ, care spunea joi că nu exclude un dosar cu numele său.

Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate a apreciat, în emisiunea Jocuri de Putere, importanţa pe care o are Republica Moldova pentru Rusia, în actualul context internaţional, dar şi efectul pe care această situaţie explozivă l-ar putea avea asupra României.

Fota: "Cele două îngrijorări mari care pluteau în aer astăzi erau: unu, că Republica Moldova întoarce spatele Occidentului şi că doi, făcând asta se orientează pentru o abordare pro-rusească.

În contextul actual, importanţa Republicii Moldova pentru Rusia a crescut enorm, acum e mai importantă ca în anii 90, cu războiul din Transnistria. Ţinând cont de situaţia din Ucraina, că Rusia e obligată să îşi facă altă strategie, pentru că în Ucraina se naşte o puternică identitate naţională, că au o armată din ce în ce mai puternică şi că statele internaţionale dezaprobă acţiunile Rusiei în Ucraina, Moldova devine tot mai importantă pentru Rusia.

Controlând Moldova, Rusia poate ţine în şah două ţări: România şi Ucraina.

E prima dată când văd Moldova generând o problemă de securitate naţională pentru noi, mă refer la Moldova federalizată....mă gândesc la ce zicea Igor Dodon, că el participă la alegeri pentru 9 milioane de oameni. Dar e o paranteză, la care merită revenit.

Justiţia din Moldova nu e cea din România: obiectivă, profesionistă, independentă, după atâţia ani de eforturi. Nu e o justiţie care a trecut printr-un proces de obiectivizare, de eliminare a acelor uscături, justiţia din Moldova e mult mai gri şi, teoretic, mult mai predispusă la a greşi. Banul în Republica Moldova e mai ochiul dracului.

Am văzut multă simpatie pentru Filat la Bruxelles, nu ştiu cât de cinstit este, dar e treaba lui să dovedească asta. Multă lume i-a dat credit pentru ce a făcut, la Bruxelles. (...)

Pendulul în Moldova nu e în favoarea pro-Europa.

Ruşilor când le spui de democratizare, de europenizare, ei spun: "Ştim, anii Elţîn, nu mai vrem, ne-au ajuns". Pericolul e ca populaţia din Moldova să asocieze europenizarea cu furtul miliardului, cu corupţia, cu hoţia. Nu îmi pare un scenariu favorabil României", a comentat situaţia din Republica Moldova fostul consilier prezidenţial.