MENIU

Iosif Boda: "Liberalii sunt într-o căsnicie în care unul dintre soţi stă cu valiza la uşă"

Analistul politic şi fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, Iosif Boda, a comentat în timpul emisiunii "Jocuri de putere", de la Realitatea TV, situaţia politică actuală din România.

"Trebuie să vă spun faptul că nici unul dintre partidele existente acum pe scena politică românească nu are un lider. Avem un singur lider, care e absolut remarcabil pentru vârsta lui şi care este înregimentat politic, şi care este domnul Mircea Ionescu-Quintus. El este singurul care ar putea să ridice un steag care să fie urmat. În rest, pâlcuri. Sunt precum atomii care fug mereu", a explicat Boda.

În opinia fostului consilier prezidenţial "aceasta este o chestiune extrem de gravă pentru România", provocată în primă instanţă de "decapitarea" elitei politice şi a elitei în general din România.

"Cei care au rămas, încet încet au îmbătrânit. Urmaşi politici nu puteau avea pentru că nu permitea regimul comunist de atunci. Ăsta a fost un moment al lucrurilor. Apoi, după '89, s-au reînfiinţat partidele istorice (...). Noi avem nevoie de PSD, aşa cum avem nevoie de liberali. Un singur lider a fost acceptat într-un fel - Adrian Năstase, care după intelectul lui, după facultăţile lui, şi-ar fi găsit locul mai degrabă la liberali. Dar liberalii nu aveau forţă politică suficient de mare.  Adrian Năstase a încercat o singură dată să se desprindă de sub pulpana lui Iliescu. Năstase nu a acceptat ce îi propunea grupul de la Cluj, or acolo sunt încă câţiva oameni intelectualiceşte posibil ideologi de partid. Erau, Vasile Puşcaş şi Dâncu, care venea din urmă ca un buldozer. Dădea totul la o parte, cu viziuni noi. Numai că acestea nu au putut fi puse în practică, nici măcar în vremea puternicului Adrian Năstase ca prim ministru. În rest, s-a născut o singură floare, ca să spun aşa. Lumea spune: cu o floare nu se poate face primăvară. Da, dar ea poate vesti primăvara", a afirmat el.

"Floarea de care v-am vorbit că ar vesti primăvara... Mă refer la Crin Antonescu, care ar putea fi un câştig al liberalilor, al României ca atare. Pe el l-a terminat luna aia în care a stat ca preşedinte interimar la Cotroceni. Liberalii, la ora actuală, sunt într-o căsnicie în care unul dintre soţi stă cu valiza la uşă şi se gândeşte 'să plec sau să nu plec? Nu am decât un an sau doi de căsătorie, dar am senzaţia că am 200 de ani în urmă", a exemplificat Boda, subliniind că Antonescu ar trebui lăsat "să meargă unde vrea".

De asemena, Iosif Boda a declarat că "am pierdut şansa unor şefi de partide. Domnul Coposu a dispărut prea devreme; nu a avut timp, nici puterea fizică nu îl ducea şi era extrem de sceptic în legătură cu cei pe care i-a adus. Eu nu cred în posibilitatea acum şi multă vreme de acum înainte de apariţie a unei noi forţe politice, decât într-o singură modalitate, care ar putea fi pe Facebook. Adică, tinerii ar putea face ce au făcut paşoptiştii."

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, analistul politic este de părere că noul preşedinte al PSD "e în stare să facă ce nu a făcut niciunul dintre preşedinţii de până acum ai PSD: să dea la o parte garda veche, să pună şaua acolo unde trebuie, - pentru că un cal călărit fără şa e periculos -, să pună baronii locali la locul lor."

"Nu poţi face totul centralizat. De 25 de ani tot vorbim desăre descentralizare şi nu facem altceva decât să concentrăm putere, bani, furt, la centru. (...) Ne ocupăm de lucruri mici. Mă uit la ce se întâmplă în lumea asta, mai ales în Europa. Pericolul galben din Biblie şi cum ar veni... exact ca pe Titanic. Titanicul se scufundă, iar noi dansăm frumos. Noi nu avem atâta empatie între noi încât să ne punem laolaltă în problemele mari", a conchis fostul consilier prezidenţial Iosif Boda.