MENIU

ION CRISTOIU, despre misterul accidentului aviatic din Apuseni: "De ce s-a dezinteresat Ponta?"

ION CRISTOIU, despre misterul accidentului aviatic din Apuseni: "De ce s-a dezinteresat Ponta?"

Ion Cristoiu a comentat, la JOCURI DE PUTERE, operaţiunea de salvare eşuată în cazul accidentului aviatic din Apuseni.

"Potrivit OUG din 2004 privind situaţiile de urgenţă, se constituie acel comitet naţional de urgenţă de către ministrul de Interne, supervizat de premier. Raportul îl ştiu pe de rost al domnului Oprea. Această operaţiune pe care o ştiu aproape pe de rest a presupus trei operaţiuni. Descoperirea epavei era în grija ROMATSA. Apoi, urmează descoperirea dacă sunt supravieţuitori şi salvarea supraveiţuitorilor. La ora 16.06, s-a anunţat, a trimis un SMS domnul Arafat de la Budapesta către ISU. Între timp, s-a sesizat şi 112. Atunci, la 16.26, ROMATSA anunţa că nu o mai interesează descoperirea epavei deoarece, potrivit unui regulament, au zis ei, în momentul în care cineva e viu în avion şi sună la 112, ei nu mai răspund de asta. La 16.29, a sunat ministrul Apărării şi a întrebat de ajutor şi au zis că nu mai e nevoie. A lipsit o coordonare", a spus Crustoiu.

Întrebat de ce susţine că Ponta este vinovat pentru eşecul operaţiunii de salvare, Cristoiu a răspuns: "Cine îl asculta pe cel de la ROMATSA? Putea să ceară el Armatei să scoată PUMA? S-a întâmplat un caz tipic românesc. Fiecare instituţie a zis: "nu mă mai interesează, nu e în domeniul meu". Fiecare a zis "nu mă interesează" pentru că nu a fost cineva la nivel central care să zică "voi, Armata, aveţi elicoptere, interveniţi". Şi aici rămâne un mister: De ce s-a dezinteresat Ponta în ziua respectivă. Nu pot să îmi explic".

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.