MENIU

Iohannis: Problema cu Rusia este foarte complicată. România trebuie să fie solidară cu partenerii

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a subliniat,  la „Adevărul Live“, că în contextul extrem de complicat, privind relația cu Federația Rusă, România trebuie ”să fie solidară cu partenerii ” și să arate că este un aliat serios în NATO și UE, întrucât ”singură, nu are ce căuta în această ecuație”. În acest sens, Iohannis se declară pentru ”menţinerea şi consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA”, care ”ne garantează securitatea în această situaţie geopolitică agitată”.       Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, a răspuns la „Adevărul Live“ la cele 35 de întrebări formulate de jurnaliştii „Adevărul“ în cadrul campaniei „Alege preşedintele“. Prezidenţiabilul ACL a mai declarat, printre altele, că nu este îngrijorat de verdictul pe care Curtea Supremă îl va da mâine în dosarul de incompatibilitate şi că nu este ofiţer acoperit al niciunui serviciu de informaţii. Citeste mai mult: adev.ro/ncns8v

”Problema cu Rusia este una foarte complicată. În ultimele luni, situaţia a avut faze foarte complicate. România singură în această ecuaţie nu are ce căuta. Ce trebuie să facem este să dovedim că suntem parteneri serioşi în NATO şi UE. Avem o situaţie de conflict deschis şi toate sancţiunile luate de UE, de statele Unite sunt gândite pentru a readuce pe toată lumea în zona în care sunt respectate acordurile internaţionale. România, singură, mai bine se abţine de la anumite acţiuni, dar trebuie să fie solidară cu partenerii”, a spus Klaus Iohannis. 
 
Întrebat dacă este pentru o Uniune Europeană, în care ţările să renunţe mai mult la suveranitatea naţională, Klaus Iohannis a indicat că modul în care se prezintă situația geopolitică din Estul Europei nu încurajează continuarea discuțiilor, pe această temă.
 
”Nu e o perioadă bună pentru a continua discuţia, din cauza situaţiei geopolitice din Estul Europei. Avem nevoie de solidaritate şi în ce priveşte măsurile pentru liniştirea conflictului, dar şi faţă de ţările noi membre, mă refer la acordul Schengen. UE nu are nevoie de două viteze sau două feluri de membri. UE are nevoie de consolidare între toţi membrii ei”, a mai spus candidatul ACL la Președinție.
 
În ceea ce privește susținerea pentru construcţia de autostrăzi şi linii ferate, cu ajutorul investitorilor din China, Klaus Iohannis a declarat că este de acord, însă a punctat că indiferent de naatribuirea contractelor trebuie să se facă într-un mod transparent și să existe ”garanţia executării lucrării”.
 
Pe de altă parte, la întrebarea dacă va milita pentru unirea cu Republica Moldova, Klaus Iohannis a răspuns:
 
”În mod interesant, unirea Moldovei cu România este pusă de unii analişti în contradicţie cu integrarea europeană a Moldovei. Nu trebuie să vedem lucrurile ori, ori. Acum e clar că trebuie să sprijinim Moldova în parcursul ei european. Unirea e un proiect foarte special şi e unic în Europa. În programul meu am dedicat un capitol acestei chestiuni. Atunci când vor fi întrunite toate condiţiile este posibil să ne imaginăm aşa ceva. Orice altă ordine ar duce la un parcurs care, poate, nu este optimal”, a specificat candidatul ACL la prezidențiale. 
 
 
Mai multe pe Adevarul.