MENIU

Iohannis, despre revocarea lui Kovesi: Niciun moment nu a existat opţiunea să nu respect Constituţia

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut în direct, declaraţii de presă de la Summit-ul NATO, în care a vorbit pentru prima dată despre motivele pentru care a revocat-o pe Kovesi de la şefia DNA: A respectat Constituţia şi statul de drept. Totodată, preşedintele a mai spus că nu şi-a schimbat opinia despre Laura Codruţa Kovesi, iar de acum "poate va sprijini şi mai mult" lupta anticorupţie. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a revocat-o pe şefa DNA tocmai pentru a pune în aplicare decizia CCR şi a punctat că îşi doreşte să fie înţeles ca un pas pentru respectul suprem pentru Constituţie:

"Cred că vă aminţiţi, sper să vă aminţiti şi îmi place să o spun cu voce tare: Eu respect statul de drept, Constituţia, nu le spun ca slogan. Eu îmi doresc o întărire a statului de drept. Calea românească trebuie să fie calea României consolidate, este calea valorilor democratice şi a statului de drept. Atunci e evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, deciziile CCR, drept pentru care am pus în aplicare decizia CCR. Niciun moment nu a fost pentru mine o opţiune să nu respect Constituţia. Eu imi doresc să fie înţeles ca şi un pas pentru respectul suprem pentru Constituţie", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de summitul NATO"

Totodată, şeful statului a mai subiliniat că lupta anticorupţie va continua:

"Dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupţie încetează, nu, nici vorbă. Ea trebuie să meargă înainte şi va merge înainte. DNA e un corp de profesionişti foarte bine pregătiţi. Deci lupta anticorupţie va merge cu toată forţa mai departe, iar până acum acest pas făcut luni nu mi-a schimbat părerea personal despre activitatea DNA şi a doamnei Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună, trebuie apreciată şi eu am sprijinit şi voi sprijini în continuare poate şi mai mult lupta anticorupţie", a mai spus preşedintele. 

Reamintim că președintele României Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR de acum mai bine de 30 de zile și a încheiat un conflict cu majoritatea PSD-ALDE, care s-ar fi putut sfârși cu suspendarea sa din funcție.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. 

”Hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate”, a spus Dobrovolschi, ”și tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989”. ”Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept”, a mai spus Dobrovolschi.

Purtătoarea de cuvânt a președinției a subliniat că ”lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată, ci dimpotrivă, trebuie să continue”.

”Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept”, a spus Dobrovolschi.