Iohannis, înainte de vizita în Serbia:Dorim o colaborare mai strânsă pe tema minorităților naționale
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că va transmite oficialilor sârbi trei mesaje referitoare la oferirea unui model de cooperare în regiune între România și Serbia, susținerea parcursului european al acestei țări și o colaborare mai strânsă în privința minorităților naționale.
El a indicat că va discuta cu partenerii sârbi despre evoluția și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, stabilitatea și cooperarea regională, teme de pe agenda internațională. De asemenea, a precizat că este cea de-a doua vizită pe care o efectuează în regiunea Balcanilor de Vest în interval de o lună, după ce, pe 15 iunie, a fost în Croația.
"Dorim să reiterăm interesul României față de această zonă, determinarea de a contribui activ la stabilitatea regională și susținerea noastră fermă a perspectivei europene a țărilor din regiunea Balcanilor de Vest", a spus Iohannis, la Aeroportul "Henri Coandă", din Otopeni.
Șeful statului a arătat că va transmite oficialilor sârbi trei mesaje.
"În primul rând, România consideră statul vecin — Serbia — un partener cheie în regiune. Este limpede pentru noi toți rolul Serbiei în stabilitatea acestei zone. Dorim ca România și Serbia să ofere un model de cooperare în regiune prin dinamizarea relației bilaterale și intensificarea cooperării în cât mai multe domenii. Există, de pildă, interes de ambele părți pentru proiecte de infrastructură, transport sau energie. În al doilea rând, România va continua să sprijine activ stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin susținerea puternică a perspectivei europene a țărilor din această zonă. Aderarea Serbiei la UE este o etapă esențială pentru acest obiectiv, iar România susține începerea efectivă a negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an. Cel de-al treilea mesaj important este că dorim o colaborare mai strânsă pe tema minorităților naționale. Existența minorității sârbe pe teritoriul României și a celei române pe teritoriul Serbiei constituie un avantaj care trebuie valorificat la întregul său potențial. Este de datoria autorităților române și sârbe să găsească cele mai bune soluții pentru întărirea rolului acestor comunități ca punte solidă de legătură între noi", a declarat el.
El a subliniat că România și Serbia au vocația unei relații bilaterale solide.
"Dorim să întărim această bază comună în perioada care urmează", a spus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis efectuează, joi, o vizită în Serbia, unde urmează să se întâlnească cu omologul său, Tomislav Nikolic, alături de care va susține o declarație de presă comună, cu prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic, ce va oferi un dejun de lucru în onoarea șefului statului român, și cu președintele Parlamentului Republicii Serbia, Maja Gojkovic, informează AGERPRES.
În cadrul vizitei, președintele Iohannis se va întâlni și cu reprezentanții minorității românești din Serbia și va participa, totodată, la dineul oficial oferit de către președintele Republicii Serbia.
Din delegația care îl însoțește pe șeful statului în deplasarea externă fac parte consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Ion Oprișor și Lazăr Comănescu.