MENIU

Iohannis, răspuns lui Tăriceanu: Președintele nu are competențe pentru demiterea șefelor DNA și ICCJ

Președintele Klaus Iohannis a răspuns scrisorii pe care i-a trimis-o Călin Popescu Tăriceanu, prin care îi cere demiterea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, și pe a Liviei Stanciu, de la conducerea ICCJ. Președintele îi scrie că Justiția trebuie să rămână independentă, nu dispune de mijloacele constituționale pentru a le demite, dar mai ales punctează că demisia este un act unilateral, ”care nu trebuie influențat nici de către Președintele României”. Șeful statului a mai precizat ferm că nu se va alătura demersului de modificare a Codului Penal, față de care și-a manifestat dezacordul, dând și un argumet puternic: ”se urmărește diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”.

Iată scrisoarea integrală pe care Iohannis i-a trimis-o lui Tăriceanu,  în care preciezează că va răspunde fiecărui punct din solicitările pe care i le-a înaintat. 

”Stimate domnule Președinte al Senatului

La data de 26 mai a.c., mi-ați transmis o scrisoare, semnată împreună cu alți patru membri ai Senatului, prin care îmi solicitați ca, folosind instrumentele constituționale și legale de care dispun, să înlătur, prin demitere sau demisie, din funcțiile pe care le ocupă, pe președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna Livia Stanciu, și pe procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura-Codruța Kovesi, și să inițiez, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o anchetă disciplinară a celor doi magistrați menționați. Totodată, îmi solicitați să mă alătur, neîntârziat și fără rezerve Parlamentului în demersul acestuia de modificare a Codului de procedură penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracțiunile comise fără violență și a înlocuirii noțiunii de „suspiciuni rezonabile” cu cea de „indicii temeinice” ca precondiție pentru punerea în mișcare a acțiunii penale”, a explicat Iohannis, în debutul scrisorii. 

Șeful statului a punctat cu privire la înlăturarea celor doi magistrați, că nici măcar el nu poate influența demisia, CSM fiind singurul care poate fi sesizat în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor: 

”Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004”, explică președintele.  

Iohannis a mai precizat că asigurarea independenței justiției reprezintă un element fundamental al statului de drept, reiterând că Președintele României nu are atribuția de a declanșa, demiterea sau înlăturarea din funcție în numele niciunei alte autorități sau persoane:

În ceea ce privește solicitarea de înlăturare a celor doi magistrați prin demisie, consider că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României.

Asigurarea independenței justiției reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, fiind singura autoritate publică ce are competenţa să se pronunțe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor și, implicit, cu privire la cariera acestora. În conformitate cu prevederile Art. 97 alin.(1) din Legea nr.303/2004, orice persoană poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare. Din această perspectivă, consider că, în măsura în care apreciați necesar, urmează să vă adresați direct Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât Președintele României nu are atribuția de a declanșa, în numele niciunei alte autorități sau persoane, un asemenea demers juridic”, se mai arată în scrisoare. 

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a precizat ferm că nu se va alătura demersului de modifocare a Codului PENAL, față de care el și-a exprimat dezacordul: 

”În ceea ce privește solicitarea de a mă alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, îmi mențin poziția exprimată public, prin care mi-am manifestat opoziția față de o eventuală modificare a acestor reglementări.

În opinia mea, o situație particulară și regretabilă precum cea menționată în scrisoarea dumneavoastră trebuie analizată în primul rând în cadrul autorității judecătorești, cu prioritate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce nu exclude dezbaterea civică asupra ei, însă nu presupune cu necesitate valorificarea unui astfel de precedent în plan politic”,  se mai aratp

Mai mult, președintele insită că refuzul lui rămâne ferm cu privire la ralierea la un astfel de demers, pentru că urmărește diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție: 

”Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient și rezonabil pentru modificarea legislației penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social și juridic pe care astfel de noutăți le-ar putea produce în viața societății. Codul penal și Codul de procedură penală au intrat în vigoare relativ recent și, din această perspectivă, aplicarea lor pe o durată atât de scurtă nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care să inducă o justificare rezonabilă pentru modificarea acestora, separat de orice rațiuni sau interese politice.

Refuzul meu de a mă ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”, mai afirmă președintele.

Cu deosebită considerație,  PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Klaus Werner Iohannis