MENIU

Iohannis: Primul pachet privind legile securității naționale poate fi votat în iunie de Parlament

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri,  o declaratie de presă la Palatul Cotroceni pe marginea legilor securității naționale, după ce acesta a avut marți și miercuri o serie de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare. Marți, președintele a vorbit despre legea securității naționale PSD, PNL și UDMR iar miercuri cu UNPR, ALDE și minoritățile naționale.  

"Am putut să constatăm cu diferite ocazii că foarte multe legi din domeniul securității naționale sunt învechite, inadecvate sau greu de aplicat la situația în care suntem astăzi. Și dacă vorbim de legislația din domeniul securității naționale, nu mă refer doar la legi care se referă la combaterea terorismului sau la serviciile secrete, ci inclusiv la legi care se referă la organizarea armatei, la punerea în practică a Strategiei Naționale de Apărare a Țării. Toate aceste legi trebuie actualizate, altele trebuie create, pentru că sunt domenii care nu sunt deloc reglementate. Pentru toate aceste motive am decis să am o rundă de consultări politice.

Le-am prezentat tuturor situația și am reușit să ajungem la câteva concluzii comune. În toate discuțiile am subliniat că este nevoie ca aceste legi să fie actualizate, că este nevoie de consultare atât în zona politică, cât și în zona societății civile, că este nevoie de o abordare care duce în final la aprobări cu largi majorități, că este nevoie de o abordare care are o puternică componentă de continuitate, că este nevoie de o profesionalizare în acest domeniu", a spus Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre riscul atentatelor teroriste. "Legislația în domeniul securității naționale poate să fie stabilă și bună doar dacă este aprobată de societate și de cea mai mare parte a politicienilor. Este foarte important în acest domeniu să înțelegem că, pe de o parte, avem drepturile și libertățile civile, care trebuie garantate, pe de altă parte avem nevoia de securitatea cetățeanului, pentru că cea a statului nu este pusă în dificultate. Din păcate am văzut că au avut loc diferite incidente grave, atentate teroriste, iar aceasta este zona pe care nu și-o dorește nimeni, aici așteaptă cetățenul de la stat să facă tot ce se poate pentru a preveni apariția unor astfel de incidente. Pentru a putea face aceste lcururi este nevoie de o legislație actuală, clară, stabilă, care crează inclusiv o predictibilitate în acest domeniu", a mai spus Iohannis.

Președintele a informat că există două pachete de legi în domeniul securității naționale, dintre care unul are șanse mari să ajungă în Parlament în cursul acestui an, până la alegerile parlamentare, iar la al doilea se va lucra începând cu acest an. 

"Din discuțiile cu prim-ministrul și partidele politice s-au desprins câteva chestiuni. Ne aflăm în situația în care putem să vorbim de două pachete legislative. Un prim pachet, format din 3 legi, este în procedură avansată în Guvern. Este vorba de îmbunătățirea legii de combatere a terorismului, a doua este legea care clarifică situația cartelelor prepay, iar a treia este legea care se referă la securitatea informatica, legea numită și Cyber Security. Primul ministru m-a asigurat că aceste trei legi vor parcurge întreaga procedură, astfel încât la sfârșitul lunii mai vor putea fi trimise în Parlament. Din discuțiile cu partidele politice a reieșit că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă din această sesiune parlamentară. Guvernul trimite legile la sfârșitul lunii mai, iar în iunie, dacă lucrurile decurg cum trebuie, acestea pot trece prin cele două camere", a declarat acesta.

"Al doilea pachet este mult mai mare. Conține legi care sunt la fel de importante, dar nu sunt încâ în faze atât de avansate. Unele au o gândire la bază, pentru altele există primul draft de actualizare, pentru altele nu există încă nimic, dar este nevoie de actualizarea lor. Pentru acest al doilea pachet am propus o altă abordare: înființarea unei comisii speciale la Parlament care, împreună cu specialiștii din Guvern și instituțiile avizat, să elaboreze aceste proiecte de legi, astfel încât în cursul anului 2017 majoritatea acestor legi să poată fi actualizate", a continuat Iohannis. 

Șeful statului a arătat că prin înființarea acestei comisii parlamentare va rezolva două probleme actuale.

"Acest demers ate câteva avantaje certe, înțelese și acceptate de toată lumea. În această comisie partidele vor trimite oameni care vor fi dintre aceia care, cel mai probabil, se vor găsi pe listele viitorului Parlament. În acest fel putem să rezolvăm două probleme, profesionalizarea parlamentarilor și creearea unei continuități de la acest Parlament la următorul, pentru că o mare parte din parlamentarii care vor începe să lucreze pe pachetul de legi se va regăsi în Parlamentul viitor. Nu putem să elaborăm legi bune în domeniul securității naționale pentru o perioadă scurtă. Este un domeniu sensibil, trebuie planificat cu grijă, cei care se ocupă să fie buni cunoscători, iar legislația să acopere o perioadă lungă de timp", a susținut președintele.

Acesta a explicat că în cadrul consultărilor nu s-a discutat despre conținutul legilor, ci despre calendarul și modul de abordare a legislației.

"Ceea ce am discutat nu s-a referit la conținutul acestor legi, nu am discutat detalii din legi. Acest lucru îl fac specialiștii. Ceea ce am discutat noi și a fost important este calendarul și modul de abordare a întregii legislații. Avem primul pachet care va fi elaborat destul de repede, dând astfel instituțiilor un cadru în care au posibilitate asă acționeze ferm și prompt, și al doilea pachet, care va permite modernizarea întregii legislații", a precizat șeful statului.

"Cu această ocazie am atins o chestiune foarte importantă numită controlul parlamentar. Am pornit discuția de la comisiile care controlează serviciile secrete și am ajuns la o discuție foarte serioasă pe controlul parlamentar, la modul general. Cu toții ne dorim un Parlament puternic, care să elaboreze legi clare care pot fi aplicate cu mare succes și, în același timp, care să exercite efectiv și eficient controlul parlamentar", a conchis Klaus Iohannis.