MENIU

Iohannis, despre criza imigranților: România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Cotroceni, în contextul refuzului cotei obligatorii de imigranți, că există alte forme prin care țările vizate își pot arăta solidaritatea față de criza refugiaților cu care se confruntă Europa. În acest sens, Iohannis a subliniat faptul că "România nu e o țară xenofobă, nici autistă, nici separatistă" și că dorește să contribuie la rezolvarea acestei chestiuni.

"Nu cred ca dosarele pe migratie si dosarul Schengen al Romaniei trebuie amestecate. In chestiunea cotelor, am avut ieri o discutie cu domnul presedinte Juncker. Am atins aceasta chestiune pentru ca ne preocupa. Tematica cotelor obligatorii va dispare. Fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Exista alte forme prin care tarile care refuza aceste cote obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare data in aceasta chestiune, pornind de la aceasta solidaritate. Romania este solidara si cu ceilalti membri din UE si intr-o masura care se va arata pe parcurs si cu migrantii. Noi am facut o oferta generoasa pentru relocarea acelor 40.000 de imigranti despre care s-a vorbit in iunie. Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista. Dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum o vom face, ramane de stabilit. Trebuie sa existe un plan al Guvernului pentru a veni cu diferite propuneri", a spus Klaus Iohannis. 

Întrebat dacă România ar fi dispusă să plătească o cotă din PIB, în schimbul refuzului de a primi mai mulți imigranți, Iohannis a punctat: 

"Nu. Este o falsa abordare si ea nu a aparut in discutiile pe care le-am avut, de a sanctiona tarile care nu dorec sa accepte cota. Nu cred ca putem sa mergem pe o astfel de filieră. Stiu ca au fost astfel de afirmatii. Nu e posibil sa discutam in UE ca anumite tari, care nu au capacitatea sa participe la un program, sa fie sanctionate. UE nu se bazeaza pe sanctiuni, ci pe solidaritate si colaborare".

Deși România nu se află "sub presiune acum", Iohannis a subliniat faptul că "asta nu ne absolvă de o analiză foarte profundă și serioasă".

"Romania nu e sub presiune acum. E un aspect foarte interesant, acei migranti nu vor in Romania. Ei vor in alta parte. Romania nu e in spatiul Schengen si pentru ei suntem marginali. Dar asta nu ne absolva de o analiza foarte profunda si serioasa. In ce priveste fortele armate, nu cred ca e cazul sa intram in vreo logica a panicarii sau orice altceva, nu e nevoie de o pregatire sau dislocare suplimentare", a adăugat șeful statului. 

Pe de altă parte, întrebat dacă susține ideea ca persoanele private să găzduiască migranți, Iohannis a răspuns: 

"Nu. Foarte multa lume crede ca primirea migrantilor inseamna locuri de cazare. Noi daca primim imigranti nu ii primim in regim de hotel. Daca ii primim, ni-i asumam. Acesti oameni trebuie scolarizati, trebuie sa invete limba romana. Copiii trebuie sa mearga la scoala si sa invete limba romana, trebuie sa fie integrati in societate".

Iohannis: 4.000 școli nu au autorizație sanitară. O rușine națională. Lansez o provocare Guvernului