MENIU

Iohannis, de Ziua Aviației: Vom continua să modernizăm Armata României. O parte importantă a înzestrarilor vizează Forţele Aeriene

Iohannis, de Ziua Aviației: Vom continua să modernizăm Armata României. O parte importantă a înzestrarilor vizează Forţele Aeriene

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis sâmbătă cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, că în prezent "Forţele Aeriene sunt o componentă omogenă şi dinamică a Armatei României, cu rezultate deosebite atât în misiuni naţionale, cât şi în cadru aliat", iar o parte importantă a programelor majore de înzestrare derulate de România vizează această armă.

"Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sărbătorită odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul - patronul spiritual al temerarilor zborului, este un moment aniversar în care ne exprimăm recunoştinţa faţă de aviatorii români, deopotrivă militari, în activitate, în rezervă sau în retragere, precum şi civili. Totodată, aducem un pios omagiu atât pionierilor aviaţiei româneşti, care au pus bazele dezvoltării domeniului aeronautic în ţara noastră, cât şi celor care, personal navigant sau auxiliar, s-au jertfit în numele patriei pe câmpul de luptă, în teatrele de operaţii, pe timpul exerciţiilor militare sau al intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Încă de la înfiinţare, Forţele Aeriene, alături de celelalte categorii de forţe, au participat cu profesionalism, devotament şi hotărâre la cele două conflagraţii mondiale la care ţara noastră a fost parte, aducându-şi importanta contribuţie la succesele Armatei României pe câmpul de luptă", a spus preşedintele Iohannis, în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor, în cadrul ceremoniei desfăşurate la Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti.

Ciucă, mesaj emoționat de Ziua Aviației: Urez întregului personal aviatic din România mult succes în activitatea lor la înălțime și cer senin!

De asemenea, şeful statului a subliniat că "în prezent, Forţele Aeriene sunt o componentă omogenă şi dinamică a Armatei României, cu rezultate deosebite atât în misiuni naţionale, cât şi în cadru aliat", el arătând că Forţele Aeriene şi structurile aeronautice aparţinând celorlalte instituţii din cadrul sistemului de securitate naţională au participat cu succes la misiuni în teatrele de operaţii, intervenţii în situaţii de urgenţă pe teritoriul naţional sau în afara acestuia, precum şi pentru repatrierea cetăţenilor români din zone de criză.

Preşedintele Iohannis a amintit, în context, că "agresiunea militară neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a schimbat paradigma de securitate la nivel regional şi euroatlantic, generând riscuri şi ameninţări multidimensionale şi din ce în ce mai greu de contracarat la adresa NATO şi UE", iar "România se află în prima linie de apărare a Alianţei şi continuă să fie un pilon de stabilitate la nivel regional şi un aliat de încredere, angajat activ în efortul colectiv de descurajare şi apărare a Flancului Estic".

Ciolacu, de Ziua Aviației: Îi felicit pe toţi aviatorii români, civili sau militari, pentru modul în care îşi fac meseria an de an

Potrivit şefului statului, în acest context, "cu atât mai relevantă este contribuţia Forţelor Aeriene române, ca prim respondent, la apărarea spaţiului aerian naţional şi al NATO. Alături de Aliaţi, piloţii militari şi personalul nenavigant din Forţele Aeriene sunt implicaţi în misiunile de poliţie aeriană, în concordanţă cu angajamentele ţării noastre la nivel aliat".

"Vom continua să modernizăm Armata României, iar alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, din care peste 20% pentru înzestrarea cu tehnică modernă, este o condiţie esenţială a acesteia. O parte importantă a programelor majore de înzestrare vizează Forţele Aeriene. În perioada următoare, va continua derularea programelor de înzestrare cu mijloace aeriene, de apărare antiaeriană şi de avertizare timpurie aflate în curs, concomitent cu procesul de reorganizare a principalelor entităţi luptătoare, la finalul căruia va fi realizată integrarea şi asimilarea capabilităţii avion multirol F-16. Aceasta va facilita trecerea la dotarea cu aeronave de generaţia a V-a, F-35. Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, prin profesionalismul, abnegaţia şi dăruirea dumneavoastră faceţi ca cerul ţării noastre să fie sigur. Românii se bazează pe Forţele Aeriene în cazul unei ameninţări militare la adresa României şi pe timpul intervenţiilor în situaţii de urgenţă", a arătat preşedintele Iohannis.

El a menţionat şi că, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute, cu prilejul zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a dat curs propunerii ministrului apărării naţionale şi a decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene cu Ordinul "Virtutea Aeronautică" în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, pentru militari.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este celebrată sâmbătă, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, în cadrul unei ceremonii militare şi religioasă, cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor.