MENIU

Iohannis: Aveți 38 pe lista penalilor. Ponta: Asta e lista doamnei Macovei

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a afirmat, miercuri seară, în cadrul celei de-a doua confruntări electorale televizate, cu privire la cum ar arăta România în cazul în care contracandidatul său ar câştiga, că ”a doua zi ar fi votate în Parlament legea amnistiei şi graţierii”, iar ”toţi parlamentarii corupţi ar fi albiţi” și i-a enumerat, totodată, lui Victor Ponta, câteva nume de pe lista liderilor PSD cercetați penal. În replică, contracandidatul său PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a afirmat că este ”lista doamnei Macovei”.

Iohannis: În cazul în care contracandidatul meu va câştiga, a doua zi vor fi votate în Parlament legea amnistiei şi graţierii şi toţi parlamentarii corupţi vor fi albiţi. Aşteaptă România lui Ponta cu legea amnistiei şi graţierii. Adrian Năstase, Dragnea, Hrebenciuc, Cătălin Voicu, Andronescu, Mihăilescu, Mitrea, Nica, Şova, Adam, Mocanu, Duicu, Bunea Stancu, Constantinescu Nicuşor....— lideri PSD cercetați penali. Sunt 38....vă las lista.

Victor Ponta: Aia e lista doamnei Macovei. Hrebenciuc şi-a dat demisia, a fost arestat. Dvs. aveți o arestare pentru domnul Mircea Roșca, șef PNL. Îi cereți să-și dea demisia? Poate e un semn de seriozitate.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, ca între bărbaţi, sunteţi de acord să convocăm Parlamentul mâine, poimâine, și picăm legea amnistierii și să dăm liberul la toate arestările? Acceptați să convocați Parlamentul?

Victor Ponta: Accept ce vreți dumneavoastră, dar e un lucru simplu, care se și poate, și anume, repet, domnul Viorel Hrebenciuc, deputat PSD — cere arestarea DNA. Și-a dat demisia din Parlament, nu a mai fost nevoie să convocăm noi...

Mai departe, la întrebare moderatoarei dacă sunt de acord cu legea amnistiei și grațierii, primul care a răspuns, candidatul ACL, a afirmat că dacă va ajunge președinte, va refuza promulgarea unei astfel de legi, subliniind că PNL a votat împotriva acesteia, din momentul în care ”PSD a venit cu legea”. În replică, Victor Ponta a precizat că ”legea nu s-a votat” și, drept urmare, cei din PNL nu puteau să voteze împotrivă.

Klaus Iohannis: Eu sunt total împotriva acestei legi, nu cred că România are nevoie de o lege a amnistiei și grațierii. PNL a votat de prima dată când a venit PSD cu legea, nu prea s-a știut cu ce vin ei acolo, și au încercat să ne-o bage pe gât. AM oprit în ultimul moment acest act normativ de care România nu are nevoie, dar de care PSD are foarte mare nevoie și toată gașca care l-a împins pe dl Victor Ponta în față ca să poată promova legea amnistiei și grațierii. Voi fi președintele României, voi refuza promulgarea acestui act normativ și nu vom avea legea amnistiei și grațierii.

Victor Ponta: Din ce în ce sunt mai neserioase răspunsurile. Legea nu s-a votat, nu puteați să votați împotrivă dacă nu s-a votat. Conform Constituției, președintele României are voie o singură dată să retrimită legea, nu poate să refuze. Spre deosebire de lozincile spuse de dl Iohannis acum că atunci nu a zis nimic în 2013, ministrul Justiției a dat un aviz negativ, avem un angajament internațional și această lege va fi respinsă, dar nu prin povești că eu președintele Iohannis sau Ponta o să refuz, ci Parlamentul poate să respingă.

Klaus Iohannis: Haideți să convocăm Parlamentul să punem această lege a amnistiei și grațierii pe tapet!

Victor Ponta: La ultima moțiune de cenzură din Parlament un senator PNL a venit la tribună și a vorbit în numele PNL și al dl Iohannis și la fel a zis PSD-iștii vor..., știți cine vorbește — Sorin Roșca Stănescu? Știți unde este sau este în altă parte? Nu mai fiți demagog! L-am avut atâția ani demagog pe Traian Băsescu, până când era vorba de ai lui. Vreau pentru toată lumea justiție

Klaus Iohannis: Vorbă lungă, convocăm sau nu Parlamentul?

Victor Ponta: Îi cereți dl Roșca Stănescu să demisioneze?

Klaus Iohannis: Îi dăm liber.