Iohannis: Ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze fundamentul democratic al țării
Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în prezent, România se confruntă cu provocări severe, care riscă să afecteze fundamentul democratic al țării. Totodată, președintele a subliniat că sectorul privat este "defăimat de politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste".
Președintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, un nou atac la adresa coaliției de guvernare.
"Gala de astăzi (Gala MERITO, n.r.) arată că societatea oferă recunoaştere profesorilor cu merite deosebite, chiar dacă, din păcate de prea multe ori, statul nu este capabil să o facă. Sectorul privat, atât de defăimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot prezent în viaţa comunităţii şi de a suplini nevoia pe care actuala guvernare pur şi simplu o ignoră", a declarat Klaus Iohannis.
Totodată, șeful statului a subliniat nevoia ca "statul să nu pună piedici mediului de afaceri" atunci când acesta vrea să se implice în educație.
"Responsabilitatea socială a companiilor românești nu mai este de multă vreme un fenomen izolat, iar eforturile pe care le-au depus acestea în sprijinul comunităților trebuie apreciate și salutate. Faptul că avem astăzi, aici, mulți oameni de afaceri implicați în proiecte educaționale ne arată că există deschidere din partea sectorului privat pentru cooperarea cu sistemul educațional public din țara noastră. O colaborare care nu poate fi decât de bun augur, mai ales atunci când contribuie la încurajarea exemplelor de bună practică, a cadrelor didactice care promovează educația de calitate, a managementului pro-activ în școli sau a utilizării de echipamente moderne. Este important ca statul să nu pună piedici mediului de afaceri atunci când acesta vrea să se implice în educație. Investițiile ar trebui să fie încurajate și nu doar sub forma unor sponsorizări pentru dotări, ci și ca parte a unor intervenții mai sistemice. Eu cred cu tărie că «România Educată» va deveni realitate atunci când va exista o colaborare reală a mediului competitiv de business cu statul pentru o educație incluzivă de foarte bună calitate", a mai spus Iohannis.
"În anul în care se premiază cea de-a patra generație de profesori MERITO, ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuși fundamentul democratic al României. Multe dintre aceste provocări, care ajung să pună în discuție chiar și parcursul european al țării noastre, au rezultat inclusiv din neglijarea, decenii la rând, a educației românești. La 30 de ani de la Revoluție și după un secol de unitate națională, românii își doresc un stat de drept funcțional și o economie dezvoltată. De fapt, ambele sunt clădite pe activism civic, gândire critică și pe un spirit antreprenorial bazat atât pe accesul la informație, cât și pe interpretarea corectă a acesteia", a subliniat șeful statului.