MENIU

Iohannis: Aderarea la Schengen și adoptarea monedei euro rămân procese de integrare nefinalizate

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia aniversării a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României (şi Bulgariei) la Uniunea Europeană. Iohannis subliniază faptul că "semnarea Tratatului de aderare a venit după un proces dificil de negocieri, care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale", și care a demonstrat faptul că "elitele politice și societatea sunt capabile să-și unească eforturile în direcția unor obiective naționale majore". Cu toate acestea, șeful statului punctează că "există, încă, procese de integrare nefinalizate".

„Aniversăm astăzi 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României (şi Bulgariei) la Uniunea Europeană, eveniment care a avut loc la Abaţia Neumünster din Luxemburg. 25 aprilie 2005 este un moment cu o semnificaţie deosebită pentru ţara noastră. Semnarea Tratatului de aderare a venit după un proces dificil de negocieri care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale. Acest moment a însemnat recunoaşterea faptului că România era pregătită să devină membră a Uniunii Europene, să se alăture unui spaţiu de valori definit de democraţie, stat de drept, economie de piaţă, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Aderarea României la Uniunea Europeană, la fel ca și aderarea la NATO, a demonstrat că elitele politice și societatea sunt capabile să-și unească eforturile în direcția unor obiective naționale majore, care depășesc interese particulare sau conjuncturale", precizează șeful statului, în cadrul mesajului transmis de Administrația Prezidențială.

Iohannis a ținut să sublinieze că "drumul parcurs de România de la momentul semnării Tratatului de aderare şi până acum nu a fost simplu", țara transformându-se mult, "ca stat şi ca societate, în toţi aceşti ani", dovedind faptul că "este un partener credibil şi predictibil".

"Astăzi putem fi mândri de faptul că facem parte dintr-o uniune de state suverane cu rol semnificativ la nivel global, din marea familie europeană pentru care asigurarea păcii, stabilităţii, prosperităţii pentru cetăţenii săi şi promovarea democraţiei şi a statului de drept sunt obiective fundamentale. România a demonstrat că este un partener credibil şi predictibil care pledează consecvent pentru adâncirea proiectului european, pentru respectarea principiilor şi valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Drumul parcurs de România de la momentul semnării Tratatului de aderare şi până acum nu a fost simplu. România s-a transformat mult, ca stat şi ca societate, în toţi aceşti ani, eforturile depuse pentru modernizare fiind semnificative", a mai punctat Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, șeful statului a evidențiat faptul că "există, încă, procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spaţiul Schengen şi adoptarea monedei unice".

"Calitatea de membru al Uniunii Europene pe care România a obţinut-o începând cu 1 ianuarie 2007 a adus cetăţenilor români multiple beneficii. Crearea unui cadru legislativ în concordanţă cu cel al Uniunii Europene, asigurarea accesului la fondurile structurale şi de coeziune, participarea la procesul de luare a deciziilor la nivelul european, libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul Uniunii, precum şi accesul companiilor româneşti pe piaţa unică europeană fac parte dintre beneficiile obţinute.
Există, încă, procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spaţiul Schengen şi adoptarea monedei unice. Rămânem profund ataşaţi realizării acestor două obiective cât mai curând posibil", a declarat șeful statului.

În acest context, Iohannis se declară convins că "vom valorifica mai bine oportunităţile create de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană", grație "experienţei acumulate în aceşti 10 ani care au trecut de la semnarea Tratatului de aderare".

"Vom sprijini, în continuare, consolidarea Uniunii Europene, adâncirea integrării europene. Susținem menţinerea unităţii proiectului european şi a solidarităţii între statele membre ca elementele centrale ale acestei construcţii.
România are toate premisele pentru a-și consolida poziţia în interiorul Uniunii Europene, astfel încât vocea noastră să fie mai puternică în procesul decizional la nivel european. Iar acțiunea noastră comună va fi în această direcție.
Am convingerea că, pe baza experienţei acumulate în aceşti 10 ani care au trecut de la semnarea Tratatului de aderare, vom valorifica mai bine oportunităţile create de apartenenţa noastră la Uniune în beneficiul tuturor cetăţenilor români”, a conchis Klaus Iohannis.