MENIU

Ioana Ene Dogioiu: Ați găsit acarul Păun, domnule ministru Aurescu?

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, senior editor Ziare.com, îl critică, într-un editorial, publicat joi, pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cu privire la decizia MAE de eliberare din funcție a purtătorului de cuvânt al ministerului, Brândușa Predescu, în contextul gafei dipliomatice din timpul vizitei ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. În viziunea jurnalistei, "a reduce întreaga vinovăție, pentru monumentala gafă la dna Predescu" pare "un fel de găsire a acarului Păun".  

"Ministrul Bogdan Aurescu a găsit vinovatul pentru gafa monumentală a broșurii, în care harta Franței era acoperită cu steagul Germaniei. A fost mazilit purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Brândușa Predescu.
Fiind vorba despre relația cu Agerpres, responsabilitatea purtătorului de cuvânt nu cred că poate fi exclusă, dar a reduce întreaga vinovăție, pentru monumentala gafă, la dna Predescu mi se pare un fel de găsire a acarului Paun.
Să ne înțelegem bine. Această broșură nu a fost distribuită ziariștilor într-o mapă de presă. Nu a fost vorba despre o postare eronată pe site sau Facebook (cum s-a intamplat foarte recent Ministerului german de Externe) sau despre un comunicat de presă eronat. A fost vorba despre un document înmânat solem, de însuși ministrul de Externe omologului german.

Dl ministru Aurescu însuși a privit broșura, cu minunata hartă a Franței, acoperită de drapelul german, înainte de a i-o da cu pompa lui Walter Steinmeier.

Nu pot să cred că o asemenea broșură, repet nu material de presă, ci de protocol zero, a fost văzută înainte de folosire, exclusiv de purtătorul de cuvânt. Ar fi foarte rău să fie așa. Cel puțin 6 oameni ar fi trebuit să vadă broșura înainte de ceremonie: directorul general, directorul de cabinet, directorul direcției cultură, referentul și consilierii ministrului. Dacă n-au văzut broșura, e grav că n-au făcut-o, dacă au văzut-o, e grav că n-au observat eroarea", scrie Ioana Ene Dogioiu.

Mai multe pe Ziare.com.