Interviu cu George Maior, ambasadorul României în SUA. Ce obiective are în mandatul său
Adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, problema vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în această țară și o intensificare a dialogului cu comunitatea românească din SUA se numără printre prioritățile menționate într-un interviu acordat AGERPRES de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, pe perioada mandatului său.
AGERPRES: Care sunt prioritățile dvs. în mandatul de ambasador? Ați început de puțin timp, ce vă doriți să faceți?
George Cristian Maior: Cred că principala prioritate pe care nu ezit s-o anunț de fiecare dată și pe care cred că am început s-o pun în practică este legată de adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic pe niște dimensiuni care prezintă mult mai mult potențial după părerea mea. În primul rând, vorbesc de dimensiunea economică, dar și de cea culturală, educațională, cooperarea în domeniul inovației și științei. Știm foarte bine că, din punct de vedere al securității și al cooperării militare și politice, lucrurile stau foarte bine, deși și aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluțiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenții și factorii americani pe aceste probleme de securitate regională. Dar, revenind, este ambiția mea ca acest parteneriat să fie cel mai puternic parteneriat al Statelor Unite în regiunea noastră și el să se reflecte în toate dimensiunile sale, pe care le-am menționat, în special în cea economică. Aici chiar nivelul de investiții americane în România poate să crească și în curând veți vedea, nu vreau să dau exemple, dar veți vedea niște anunțuri interesante pe investiții în domeniul energiei, sau pe extinderea unor proiecte investiționale americane deja existente în România, dar vom lucra în continuare pentru ca acest aspect să capete mult mai multă substanță.
AGERPRES: Atunci când vorbim despre relația dintre Statele Unite ale Americii și România, în public, în țară, primul lucru la care se gândește românul sunt vizele. Fac parte vizele dintr-un proiect al dumneavoastră de viitor?
George Cristian Maior: Bineînțeles. Am și spus, o repet și în acest context, parteneriatul strategic cu SUA nu este sau nu poate fi considerat complet împlinit fără includerea României în programul Visa Waiver și motivațiile sunt multiple pentru acest lucru, începând de la modul în care România a înțeles să-și asume responsabilitățile de aliat strategic până la urmă al SUA în diverse zone complexe din punct de vedere al stabilității și securității, mă refer la Afganistan, dar și relația politică foarte bună pe care o avem cu Statele Unite, relațiile de securitate. Pentru acest lucru am început un amplu program de discuții în cadrul Congresului, pentru că aici este elementul fundamental decizional în privința problematicii Visa Waiver, încercând să prezint argumentația noastră și să discut cu cât mai mulți membri ai Congresului american, fie că-i vorba de Senat, fie că-i vorba de Camera Reprezentanților, de Congres. Și până acum am avut multiple întâlniri în care am scos în evidență acest lucru.
Am fost satisfăcut să văd că această problemă este cunoscută, că există și susținători ai ei, dar există bineînțeles și anumite elemente care nu țin neapărat de țara noastră care trebuie, poate, tratate într-un alt mod, având în vedere contextul actual de securitate Problema aceasta stringentă a emigrației, pe care o vedeți explodând în Europa, care afectează și America, diverse tendințe de a înăspri în anumite zone modul în care se pot efectua călătoriile pe bază de vize în Statele Unite. Deci suntem într-un timp foarte complicat și interesant din acest punct de vedere, dar nu voi ezita să continui acest demers.
Chiar săptămâna viitoare am reușit să realizăm o întâlnire cu întreg Caucasul românesc din Congres, ceea ce este foarte rar și foarte greu de realizat, la care vor participa și alți membri ai Congresului, în care voi expune din nou, bineînțeles, această chestiune. Pe de altă parte, m-am bucurat că, din punct de vedere tehnic, au fost realizate practic toate aspectele legale legate de condițiile sau condiționalitățile privind Visa Waiver, recent fiind semnat acest ultim acord cu Departamentul Justiției, cu procurorul general al SUA, privind combaterea crimei organizate care era o condiție tehnică importantă pentru includerea României în Visa Waiver. Deci se simt anumite progrese, vom continua demersurile noastre, sper ca și un lobby românesc mai accentuat, dacă vreți, să promoveze această chestiune la nivelul Congresului.