MENIU

Înlocuirea Realitatea TV în PE. Explicațiile halucinante ale europarlamentarilor PSD pentru cerere

După ce 17 europarlamenatri PSD au solicitat înlocuirea Realitatea Tv cu Antena 3, în grila tv din Parlamentul European, Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, ea fiind și unul dintre inițiatori, și Norica Nicolai, europarlamnetar PNL, au oferit explicații cel puțin îndoielnice pentru care vor ca Realitatea Tv să fie înlocuită în Parlamentul European.

Norica Nicolai (PNL): TVR International nu e post de stiri

Norica Nicolai, membru PNL, s-a alaturat demersurilor PSD, "tradand" tabara liberala. "Nu e vorba de o inlocuire, e vorba de o optiune a noastra pentru a avea doua posturi de stiri. Poate ramane Realitatea si poate pleca TVR International, care oricum nu ne foloseste foarte mult in informarea cu privire la tara", a explicat aceasta pentru Ziare.com. Si totusi, in capul de tabel al listei pe care a semnat si Norica Nicolai apare explicit ca se cere inlocuirea Realitatii TV cu Antena3, nicidecum a TVR International. "Am vazut acum. Noi am discutat despre optiunea noastra de a avea si Antena3. Vom discuta saptamana viitoare in delegatie si vom lua o decizie. Mergem pe ideea de a avea doua posturi de stiri echilibrate. Eventual, pentru ca sunt mai multe posturi de stiri in Romania, putem sa avem o discutie intre noi sa vedem pentru ce am putea opta. Asta a fost optiunea mea. Am spus ca nu e normal sa avem numai un singur post de stiri, celalalt nefiind un post de stiri - TVR International", a mai afirmat Norica Nicolai.

Viorica Dancila (PSD): Realitatea TV nu face emisiuni cu europarlamentarii

Contactata de Ziare.com, Viorica Dancila (foto stanga), liderul grupului europarlamentarilor socialisti romani, a explicat care a fost principala nemultumire fata de Realitatea TV. "Nu am cerut inlocuirea postului Realitatea TV. Noi am cerut suplimentarea prima data, ca prim punct pe solicitarea noastra, si pe urma am cerut, daca nu este posibil acest lucru, sa inlocuim postul Realitatea cu Antena3. Considerentul nostru a fost unul foarte simplu: Realitatea este de 8 ani in cadrul PE ca si post, dar nu a promovat activitatea europarlamentarilor romani, indiferent de grupul politic, fie ca a fost o activitate pozitiva, fie negativa, fie ca s-a obtinut ceva pentru Romania, fie ca nu s-a obtinut ceea ce s-a sperat. Acesta a fost un prim considerent pentru care noi am cerut suplimentarea cu un nou post de televiziune si in ultima instanta inlocuirea postului Realitatea", ne-a declarat Viorica Dancila. Intrebata cine semnase la pozitia a 18-a inainte ca numele sa fie acoperit, aceasta a dat un raspuns destul de confuz, mai ales ca numele sters ulterior cu pixul pare sa inceapa cu prenumele "Bogdan", nici unul dintre cei 32 de europarlamentari romani neavandu-l.

"Pe pozitia 18 am avut impresia ca unul din colegi n-a semnat si am impresia ca s-a semnat de doua ori, nu mai stiu acum exact cine a fost pe pozitia 18. Oricum nu a fost un alt deputat care pe urma si-a retras semnatura. Deci, cei 17 care suntem pe acel tabel sunt cei care au solicitat acest lucru. Au mai fost colegi pe care nu am reusit sa ii mai intrebam, dar vom mai avea discutii legate de acest aspect", a explicat Viorica Dancila. Aceasta ne-a mai declarat ca al doilea considerent avut in vedere la alegerea postului Antena3 a fost "audienta de care se bucura la ora actuala si premiile obtinute". "Nu a fost o reactie impotriva postului Realitatea TV sau a lipsei libertatii de exprimare, asa cum a fost interpretat. Nu avem nimic cu Realitatea TV, decat acest lucru am reprosat: ca activitatea europarlamentarilor nu a constituit obiectul niciunei emisiuni in cadrul postului Realitatea, de 8 ani de cand se afla in PE", a mai argumentat eurodeputatul PSD. Intrebata daca s-a discutat si cu colegii romani din celelalte grupuri inainte de a se face aceasta solicitare, Viorica Dancila a explicat ca nu a fost nevoie decat de atingerea majoritatii. "In mod normal trebuie ca jumatate plus 1 dintre parlamentari sa solicite acest lucru. Noi avem jumatate plus 1. Nu este prima data cand s-a facut acest lucru. Si in mandatul trecut a fost facut un demers in acest sens, dar nu am avut majoritatea necesara. Acum am avut majoritatea necesara si am facut acest demers", a afirmat aceasta. De asemenea, intrebata cine si cand va lua decizia finala cu privire la transmiterea postului Antena3 la PE, Viorica Dancila a raspuns: "Aceasta cerere, a celor 17 de pe lista, va fi luata in discutie in cadrul sesiunii de la Strasbourg, adica pe data de 27 aprilie".