MENIU

Propunerea lui Meleșcanu: Ascultarea telefoanelor, sub autoritatea lui Dragnea și Tăriceanu

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu afirmă că toate scandalurile din Justiţie din ultima vreme ”pun presiune” pe Parlament să revadă cadrul legistativ de funcţionare a instituţiilor de forţă, inclusiv propunerea din 2004 privind înfiinţarea unei agenţii autonome în subordinea Parlamentului ”care să poată să intercepteze orice convorbiri telefonice sau de altă natură”. În opinia sa, protocolul făcut public aduce la lumină practici care "contravin statutului de drept", scrie news.ro.

Prezent vineri într-o conferinţă de presă la ALDE Arad, Teodor Meleşcanu a comentat desecretizarea protocolului SRI cu Parchetul General, arătând că ”procesul declanşat, care nu mai poate fi oprit, aduce la lumină practici şi acţiuni care contravin în mod flagrant statului de drept şi oricărei ţări democratice”.

”Toate aceste lucruri (scandalurile din Justiţie – n.r.) care se întâmplă reprezintă de fapt şi o presiune foarte mare asupra Parlamentului pentru revederea cadrului juridic de funcţionare a instituţiilor de forţă, inclusiv pe tema specială, o propunere care e din 2004 a liberalilor cu privire la înfiinţarea unei agenţii specializate autonome sub autoritatea Parlamentului care să poată să intercepteze orice convorbiri telefonice sau de altă natură. Deci există un efect pozitiv prin faptul că se creează o presiune asupra Parlamentului de a veni cât mai rapid cu nişte proiecte de legi care să asigure un cadru legal democratic de funcţionare a acestor instituţii”, a spus Meleşcanu.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Protocolul prevede că se poate solicita Serviciului, prin unitatea specializată, respectiv prin direcţiile judeţene de informaţii, efectuarea unor verifiăari tehnice, cu privire Ia identitatea titularului postului telefonic propus a fi interceptat, starea de funcţiune a postului, precum şi Ia existenţa condiţiilor tehnice necesare ducerii Ia îndeplinire a prevederilor autorizaţiei. La solicitare, Serviciul va efectua verificări în evidenţele specifice a unor date apărute în procesul de realizare a interceptărilor efectuate în baza actelor de autorizare.