Iliescu: Eu am venit pe valul Revoluţiei, revoluţia nu a fost generată de oameni ca mine
Fostul preşedinte Ion Iliescu spune că Revoluţia română a fost una veritabilă, care s-a bazat pe o revoltă populară, menţionând totodată că el a venit pe valul Revoluţiei şi că revoluţia nu a fost generată de oameni ca el.
”Ce e aia Revoluţie confiscată? Asta e o prostie. Explicaţi-mi undeva o revoluţie confiscată. Sau e revoluţie sau nu e. O revoluţie este un proces istoric, care duce la schimbări fundamentale mai ales în structurile politice. A avut România o asemenea schimbare structurală? A avut. Revoluţia română a fost una radicală din acest punct de vedere, a fost o revoluţie, una veritabilă, care s-a bazat pe o revoltă populară. Deci are şi legitimitate istorică, are o forţă pe care a dat-o şi mişcare populară. Schimbările care s-au produs sunt de esenţă revoluţionară. Eu am venit pe valul Revoluţiei, revoluţia nu a fost generată de oameni ca mine”, descrie Ion Iliescu, într-un interviu pentru "Gândul", implicarea sa în evenimentele din 1989. El explică faptul că, spre deosebire de alte ţări, care au schimbat paşnic regimul, în România schimbarea a fost una radicală.
Iliescu susţine că mitingul de la Bucureşti, convocat de Ceauşescu, a fost măsura fatală pentru acesta.
”Mitingul convocat de el s-a transformat într-un miting anti-Ceauşescu şi un protest puternic. A încercat în noaptea de 21 spre 22 să reprime mişcarea, iar, pe 22, oamenii s-au regrupat şi au năvălit, iar el a fost obligat să plece la 12.06 cu un elicopter. Emblema aceasta, adică această imagine a fugii dictatorului cu elicopterul, este expresia a ceea ce s-a petrecut în România şi dramatismul situaţiei în care se aflase Ceauşescu”, spune Iliescu.
La momentul izbucnirii revoluţiei din 1989, Iliescu era director al editurii Tehnice şi relatează cum de acolo a aflat de evenimentele de la Timişoara. ”Aveam un colaborator foarte bun şi a venit la mine pe 17 decembrie, foarte agitat, luase legătură la tipografie, trebuia să apară o carte, că cel de la tipografie cu glasul sugrumat şi emoţionat a spus: la noi aici e prăpăd, se trage în plin. Pe 17 începuse reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara. Aceasta a fost sursă directă de informare”, a rememorat Iliescu.
Articolul integral pe Gandul.info.