Iliescu comentează situaţia din Ucraina acuzând anarhia din Piaţa Universităţii
Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu spune ca "razmerita" din Ucraina impiedica ajungerea la o solutie pasnica si crede ca si Romania ar fi putut aluneca pe aceasta panta dupa Revolutie, daca nu ar fi existat intelepciune si dialog, considerand ca protestele din Piata Universitatii puteau fi "fermentul unei miscari anarhice", potrivit ziare.com.
"O asemenea razmerita stopeaza eforturile de comunicare si dialog. E o tara mare, cu probleme pe care le-am avut si inca le mai avem si noi. Factorul politic e slab, lipsa dialogului politic cu toate componentele socio-politice. Noi am trecut prin asemenea timpuri, dar am trecut peste ele. Viata politica era mult mai animata la noi. Erau vreo 300 de partide la inceputul anilor '90.
Amintiti-va de CPUN, care a creat un cadru organizat de dezbatere, a fost un moment care a adunat toate tendintele, era un forum in care oamenii puteau sa se exprime. A fost un asemenea climat si dialog, precum si componente de intelepciune din partea tuturor partidelor. Asta ar fi important si pentru Ucraina", a spus Iliescu pentru Ziare.com.
El spune ca, in lipsa acestui dialog, protestele din Piata Universitatii din '90 sau venirea minerilor ar fi putut aduce haos in Romania.
"Va amintiti ce atmosfera era. Piata Universitatii risca sa se transforme intr-un ferment al unei miscari anarhice sau am avut venirea minerilor veniti sa protesteze impotriva promotorilor Pietei Universitatii. Noi am ales calea dialogului. Dupa alegeri am avut cateva momente fierbinti de asemenea", considera Iliescu.
In Romania, protestele din Piata Universitatii din 1990 erau indreptate chiar impotriva sa. Dupa o interventie brutala a fortelor de ordine impotriva celor cateva sute de oameni care mai erau acolo, s-a ajuns la violente in Bucuresti. In cele din urma, miscarea din Piata Universitatii a fost zdrobita de mineri din Valea Jiului chemati in ajutor chiar de Ion Iliescu, pe atunci presedinte ales al Romaniei.
In Ucraina, protestele impotriva administratiei pro-ruse au inceput la sfarsitul lui 2013, din cauza deciziei presedintelui Ianukovici de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana, ci de a se indrepta spre Uniunea Vamala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan. Dupa luni de tensiuni si violente, ele au atins un punct culminant marti, cand interventia fortelor de ordine impotriva manifestantilor din Kiev a devenit sangeroasa, cel putin 25 de oameni fiind ucisi.