MENIU

HUAWEI bagă scandal între palate. Compania, în mijlocul unui scandal în SUA: suspectată de SPIONAJ

HUAWEI bagă scandal între palate. Compania, în mijlocul unui scandal în SUA: suspectată de SPIONAJ
<p>HUAWEI bagă scandal &icirc;ntre palate. Compania, &icirc;n mijlocul unui scandal &icirc;n SUA: suspectată de SPIONAJ</p>

Memorandumul semnat de Guvern cu chinezii de la Huawei declanşează un nou scandal între palate. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este periculos ca Guvernul să lase siguranţa naţională pe mâna unei companii străine care să aibă acces la sistemul strategic de informaţii şi comunicaţii. Situaţia pare cu atât mai complicată cu cât, potrivit presei internaţionale, Agenţia americană pentru Securitate Naţională ar fi accesat reţelele Huawei, în scopuri de spionaj. Motivul? Activităţile companiei erau considerate de mult timp ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite.

Cinci mari proiecte ar urma să fie realizate de Huawei în România. Chinezii ar urma să participe inclusiv la construcţia Sistemului Naţional de Informaţii şi Comunicaţii şi a Sistemului de Monitorizare a Traficului, dar şi la proiecte de tip Oraş Inteligent.

"Am convenit ca, în perioada imediat următoare, să identifice ei un oraş unde să realizeze un proiect pilot, pentru a prezenta sistemul de securitate pe care l-aţi văzut mai devreme - şi de siguranţa cetăţenilor şi de intervenţie rapidă care este foarte util atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru celelalte instituţii publice", a spus Liviu Dragnea.

Înţelegerea a fost criticată însă de preşedintele Traian Băsescu.

"Am solicitat astazi si am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei, din China. Acum am inteles de ce a facut un joc de acest gen -murdar de altfel- pe seama securitatii nationale domnul Victor Viorel Ponta - obligaţiile asumate prin memorandum si aprobata semnarea memorandumului de domnia sa cu firma Huawei. Securitatea naţionala nu se da pe mana unor firme IT straine- indiferent cat de prieteni am fi cu o tara sau cu alta. Memorandumul asta cu firma chineza si miscarea STS-ului pot fi elemente de adaugat intr-o plangere penala, dar ma ocup", spunea, în 19 februarie, Traian Băsescu.

În plus, compania din China este în mijlocul unui scandal în ultimii doi ani, în Statele Unite. Autorităţile americane o suspectează de spionaj.

New York Times relatează că NSA a păstruns în serverele companiei chineze pentru a afla dacă nu cumva spionează în beneficiul regimului de la Beijing.

Potrivit documentelor furnizate de Edward Snowden, americanii s-au folosit de reţeaua Huawei şi pentru a obţine informaţii din state precum Iran, Afganistan, Pakistan ori Cuba.