Hrebenciuc, în comisia de anchetă a alegerilor: Am avut suspiciunea că s-a întamplat ceva "necurat"
Viorel Hrebenciuc a fost audiat în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Acesta a declarat că a ştiut, privind rezultatului votului, că s-a întâmplat ceva "necurat" cu voturile din diaspora. Fostul şef de campanie a mai spus că problema alegerilor prezidențiale din 2009 a constat în faptul că au existat multe secții care au avut peste 2.000 de alegători, în condițiile în care, potrivit estimărilor, doar un număr de 1.050 de alegători pot vota în intervalul orar 7,00 - 21,00, iar aceste probleme au fost mai ales în diaspora.
"Ar fi trebuit să aveți și o Biblie, ca să jurăm pe ea", și-a început Hrebenciuc discursul în fața senatorilor și deputaților din comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009. "Este foarte mult de vorbit despre alegerile din 2009", a continuat el.
"Ne interesează orice legat vizavi de modul în care s-au desfășurat alegerile și organizate, și ce a dus la contestarea acestor alegeri", a precizat președintele comisiei de anchetă, Mihai Fifor.
"Atunci intrăm în ultima săptămână de dinaintea alegerilor", a arătat Hrebenciuc.
"Luni, în ultima săptămână, în sondaje aveam 54 la 46 pentru candidatul PSD, domnul Geoană, ceea ce însemna un plus circa 600.000 de voturi. A urmat episodul cunoscut din ziua de joi — nu intru în amănunte — fapt care a dus ca în turul doi să vină la vot cu circa 800.000 de alegători mai mult decât în turul I, lucru care nu este prea uzual în alegeri. (...) Ultimul sondaj pe care l-am avut, cu circa 12.000 de interveviați, ceea înseamnă sub 1,5 marjă de eroare, de sâmbătă seara, deci dinaintea zilei de duminica, avea scorul 51.5% la 48,5% pentru Geoană. Doar 1,5% e clar că ne-a alarmat. A început ziua votului, prezența a fost mult mai bună decât în primul tur, circa 10 milioane de alegători, la ora 21,00 s-au închis urnele, sunt secții care au mai continuat și după ora 21,00. Începând cu ora 22,30 au început să ne vină rezultatele din țară, am văzut că în țară în secțiile de vot din țară aveam un plus de doar 15.000 de voturi, lucru care de acum ne dădea foarte mult de gândit. (...) Ne-am dat seama că din diferența de voturi putem să pierdem alegerile", a relatat Hrebenciuc.
El a argumentat apoi de ce s-a considerat "că totul s-a întâmplat în diaspora", amintind că a fost președintele comisiei care a făcut legea electorală din 2004 (nr. 370) conform căreia într-o secție de vot pe listele electorale sunt trecuți maxim 2.000 de alegători. Hrebenciuc a susținut că numărul maxim de voturi care poate fi obținut în intervalul orar 7,00 — 21,00 este de 1.050, de aici "începând discuția serioasă".
"Văzând ca in diaspora s-a intamplat ceva necurat, am incercat să verfic acest lucru, atunci cand presedintele sectiilor de vot trebuia sa trimita si declaratiile pe proprie raspundere.(..) Rezultatul este cel pe care îl ştiţi, nimeni nu a protestat, ne-am supus deciziei CCR, au mai fost şi alte dovezi dar din punct de vedere al votului din ţară, nu ai cum să deturnezi alegerile", a spus Hrebeciuc.
Pe de altă parte, întrebat ce firmă a făcut sondajul din 2009, Hrebenciuc s-a eschivat şi a spus: "Nu mai ţin minte". Reamintim că în 2009, Viorel Hrebenciuc a fost directorul de campanie al lui Mircea Geoană.