Guvernul schimbă regulille votului prin corespondenţă. Românii se pot înscrie şi online în registru
Premierul Dacian Cioloş schimbă regulile votului prin corespondenţă! Guvernul a pus în dezbatere publică actul normativ prin care românii din străinătate se pot înscrie mai uşor în Registrul Electoral. Potrivit proiectului, românii din diaspora se pot înscrie în Registrul Electoral şi prin poşta electronică. Actul normativ permite înfiinţarea de noi secţii de vot, inclusiv în localităţile fără misiune diplomatică.
Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului referitor la votul prin corespondență pentru românii din Diaspora a fost lansat, joi, în dezbatere publică pe portalul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), anunță Agerpres.
Sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect supus dezbaterii publice sunt aşteptate până pe 23 august. Documentul prevede că în străinătate pot fi organizate secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă.
"În afara secţiilor de votare prevăzute la alin (1) pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Ministerul Afacerilor Externe propune Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea acestor secţii în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor", se arată în proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondenţă.
Proiectul prevede şi posibilitatea organizării a una sau mai multe secţii de votare pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, conform Registrului electoral, cel puţin 100 de alegători fără ca numărul celor care vor fi arondaţi unei secţii să poată depăşi cifra de 2.000.
Dacă în localitatea unde îşi are sediul misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară sau institutul cultural sau în cea în care se înfiinţează o secţie de votare figurează înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă mai puţin de 300 de alegători aceştia sunt arondaţi la secţia de votare organizată.