MENIU

Guvernul Orban pregăteşte contraatacul. PNL, ordonanță de urgență pentru buget

Guvernul Orban pregăteşte contraatacul, după ce PSD a contestat la Curtea Constituțională modificările la ordonanța de urgență 114. Surse guvernamentale au declarat, pentru Realitatea PLUS, că liberalii pregătesc, pentru săptămâna viitoare, un alt act normativ prin care măsuri din Ordonanţa Lăcomiei să intre totuşi în vigoare, până când CCR va da o decizie. Concret, PNL vrea să poată plafona salariile demnitarilor și indemnizațiile de hrană, dar și să proroge intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari.

Liberalii lucrează la această strategie de câteva zile. Potrivit unor surse politice, există deja o formă a ordonanţei în lucru. Planul PNL este clar: Guvernul ia în calcul ca săptămâna viitoare să dea o ordonanţă, care să îi ajute la aplicarea bugetului, după ce PSD a atacat la CCR, atât pe formă, cât şi pe fond, legea care modifică OUG 114. Liberalii şi-au angajat răspunderea pe această lege, în şedinta din 23 decembrie. 

Motivul? Ordonanţa Lăcomiei cuprinde şi pachetul de reducere de cheltuieli propus de PNL, iar acesta nu poate fi pus în aplicare până când CCR nu se va pronunţa pe proiect. Prima şedinţă a Curţii Constituţionale pe această speţă este programată abia la final de ianuarie, adică prea târziu pentru PNL. Asta chiar dacă preşedintele promulgă bugetul pe 6 ianuarie. Iar liberalii vor cu certitudine ca în luna ianuarie să poată plafona salariile demnitarilor, indemnizaţiile de hrană şi merit, dar şi să proroge intrarea în vigore a pensiilor speciale pentru primari. Adică să facă rost de mai mulţi bani, prin măsuri de economie la buget. Vorbim de câteva miliarde. Iar singura modalitate prin care pot duce la bun sfârşit planul este această ordonanţă.

Liderii PNL au discutat deja cu juriştii din partid şi s-a stabilit că ordonanţa poate fi dată.

Surse din partid au explicat pentru Realitatea Plus că, dacă nu pot pune în aplicare aceste măsuri, liberalii nu pot aplica bugetul, iar cel puţin pe luna ianuarie România va trebui să funcţioneze cu a douăsprăzecea parte din buget. 

Mai multe articole despre:
buget 2020 OUG 114 ordonanta lacomiei