MENIU

Guvernul nu a uitat nici de mediul de afaceri: ce măsuri de susţinere a intreprinderilor a adoptat

Guvernul a adoptat, vineri, o serie de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și eliminarea unor inechități sociale, decizia fiind luată prin intermediul unei ordonanțe de urgență care modifică și completează Codul fiscal, informează un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, setul de măsuri vizează susținerea mediului de afaceri, prin încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, precum și prin stimularea activității de inovare, cercetare și dezvoltare.

"Rezultatele urmărite prin aplicarea acestor decizii sunt: crearea de noi locuri de muncă, încurajarea capitalului autohton, atragerea investițiilor străine directe, mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată, investirea în infrastructură și în fabrici noi, dezvoltarea capacităților de producție, astfel încât să se creeze premisa unei creșteri economice sustenabile", precizează Guvernul.

După cum arată sursa menționată, pentru societățile care în prezent desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, facilitatea de scutire de la plata impozitului pe profit se aplică în primii 10 ani de activitate. Pentru contribuabilii nou-înființați care desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, facilitatea se acordă pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat. Executivul apreciază că această măsură va stimula activitățile de inovare și cercetare-dezvoltare, cu efecte directe asupra menținerii în țară a forței de muncă specializate.

Sursa citată amintește că, în prezent, contribuabilii care desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare plătesc unui impozit pe profit de 16% aplicat asupra rezultatului fiscal obținut din aceste activități.

O altă prevedere a ordonanței se referă la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Actul normativ majorează limita veniturilor realizate la 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro. "De asemenea, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și pentru așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi, se stabilește o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați și se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat", adaugă comunicatul Guvernului.

Mai multe articole despre:
0 alegeri măsuri guvern mediu de afaceri anunţ decizii