MENIU

Guvernul Ciolacu pregătește noi măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă: propuneri solide inclusiv din partea sectorului bancar

Guvernul condus de Marcel Ciolacu pregătește noi măsuri pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de seceta accentuată. Printre măsurile Executivului se numără  prelungirea amânării de plată a datoriilor la bănci până la 31 decembrie 2025, dar și prelungirea sau crearea unor noi scheme de ajutor de stat, precum și înființarea unui fond de asigurare al fermierilor și obligativitatea asigurării suprafețelor agricole.

Seceta pedologică accentuată din țară și chiar extremă în zone precum Oltenia, Muntenia Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului și al Crișanei ar putea aduce o prelungire a Ordonanței de Urgență nr. 4 din 25 ianuarie 2024, prin care Guvernul Ciolacu suspenda plata datoriilor restante până la finalul lui 2024, după un an agricol 2023 extrem de secetos.

“Termenul maximal prevăzut la art. 3(1) din OUG nr. 4 din 25 ianuarie 2024, privitor la suspendarea obligației de plată a datoriilor restante acumulate (…) datorate de debitori în anul 2024 către creditori (…), la cererea debitorului, se prelungește de la data de 31 decembrie 2024 până la data e 31 decembrie 2025”, se arată în textul noii propuneri.

Practic, termenele moratoriului existente în ordonanța din ianuarie 2024 se prelungesc cu încă un an. Astfel și capitalizarea sumelor și reeșalonarea lor va începe după 1 ianuarie 2026.

Deși o măsură criticată anul trecut de reprezentanți instituțiilor financiare, surpriza apare din faptul că propunerile de prelungire vin acum chiar din partea sistemului bancar către Guvern.

Creditul Fermierului se extinde. Apar și noi programe precum Creditul Agricol sau Seceta Prelungită

Ordonanța ar putea conține și o serie de noi scheme de ajutor de stat pentru agricultori. Programul „Creditul Fermierului” s-ar extinde până la 31.12.2025, cu majorarea cuantumului de ajutor la 500.000 de euro, dar și a maturității creditului până la 5-7 ani.

Totodată se ia în calcul implementarea “Creditului Agricol” pentru dezvoltarea și facilitarea accesului fermierilor la finanțarea investițiilor în vederea dezvoltării afacerilor în domeniul producției vegetale și zootehnice, precum și Schema de ajutor de stat asociată, care are ca obiectiv acordarea de garanții și granturi pentru creditele de investiții sau capital de lucru acordate doar de către instituțiile de credit bancare.

Cât despre "Seceta Prelungită", acest program este gândit după modelul programului Ucraina pentru companiile românești care au relații de afaceri cu fermierii/producătorii agricoli de cultură vegetală, care să faciliteze accesul la credite bancare și garanții de stat pentru distribuitorii de inputuri și materii prime specific în limita unor plafoane de 30.000 de euro per distribuitor.

Primăriile, investiții in irigații

Ordonanța de Urgență ar urmă să prevadă și un set de măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii locale de irigații, ca și condiție pentru menținerea viabilității culturilor agricole, în zonele geografice unde se preconizează secetă pedologică. Investițiile ar urma să fie realizate de administrațiile publice locale, adică de primări, ori de consiliile județene.

Astfel “producătorii agricoli vor beneficia de sprijin prin programe dedicate pentru forarea de puțuri cu adâncimi de peste 90m, cât și pentru utilizarea sistemelor de canale de irigații, iar Administrația Națională a Apelor Române va depune toate eforturile necesare pentru asigurarea accesului la surse de apă prin intermediul canalelor existente”, se mai arată în propunerea de ordonanță.

Asigurări obligatorii pentru culturile agricole

La acest moment se ia în calcul și dezvoltarea unui fond de asigurare pentru o suprafață limită sau un plafon aferent suprafețelor agricole afectate de secetă. Astfel s-ar institui obligativitatea producătorilor agricoli de a-și asigurarea toate culturile agricole înființate și a primi despăgubiri, în eventualitatea unor calamități naturale.

 

 

 

 

Mai multe articole despre: