MENIU

Guvernul a APROBAT proiectul de lege privind sistemul Patriot pe care România îl va dona Ucrainei. Cum poate schimba asta soarta războiului de la graniță

Sistemul Patriot / Foto: Inquam Photos

Proiectul de lege prin care România va dona un sistem de rachete Patriot către Ucraina a fost aprobat, luni, de Guvern și va fi trimis în Parlament pentru dezbatere și vot în regim de urgență. Decizia Executivului de la București vine la doar câteva zile după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut statelor partenere să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise. 

„Executivul a aprobat și va trimite la Parlament în regim de urgență un proiect de lege care completează legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol.

Concret, proiectul prevede ca un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți.
După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va putea face operativ actul de donație.

Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat MApN”, a declarat purtătorul de cuvânt al Eexcutivului Mihai Constantin.

Proiectul de lege a fost redactat și pus în consultare publică de către MApN. 

În expunerea de motive, MApN susține că „finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional dificil şi complex”.

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

Proiectul de lege prevede și o sumă care va fi necesară să fie acoperită pentru transferul sistemului Patriot.
„Contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei unui sistem PATRIOT, în configuraţie similară cu cel propus pentru a face obiectul donaţiei către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prm bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

 Kievul, nemulțumit de faptul că sistemele Patriot anunțate NU au fost livrate încă. România, printre țările angajate în acest demers

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, cere statelor partenere să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent.

„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.

„Unii se plâng (de) birocrație, alții susțin că există momente interne delicate în politica lor”, a declarat Kuleba. „Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți”.

„Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a o face”, a subliniat Kuleba.