Guşă, analiza scenei politice: "În PSD e un război deschis; PNL face un joc ciudat faţă de Iohannis"
Cozmin Guşă a făcut o analiză a scenei politice româneşti, înainte de alegerilor locale din iunie 2016. Consultantul politic a explicat că în cazul PSD se poate observa "cât de nocivă e o anumită dictatură atitudinală a baronilor sau a acoliţilor lor", în vreme ce, de partea cealaltă, PNL dă dovadă de "o lipsă de coagulare" şi face "un joc ciudat legat de Klaus Iohannis şi potenţialul său de imagine".
"Ce îmi arată prima parte a acestei perioade politice, înainte de alegeri, este un PSD care şi-a pierdut considerabil din viteză, mai ales în marginea ultimelor evenimente aşteptate, dar tot rostogolite, apropo de condamnarea cu suspendarea a preşedintelui Liviu Dragnea, cu o reacţie foarte retrogradă şi anacronică a partidului la această condamnare şi cu o criză extraordinară prin care a fost eliminat cel care a îndrăznit să sugereze ceva, că nu a spus chiar cu toată gura Valeriu Zgonea şi nici prin gesturi nu a arătat până în acest moment că ar dori să ducă o luptă. Acolo este un război deschis, din care cel care a plecat cu coada între picioare din fruntea partidului şi a Guvernului, respectiv Victor Ponta, a căpătat într-o nişă neaşteptată pentru el statutul de făcător de jocuri, chiar dacă le face din Turcia sau din altă parte, ceea ce e un minus pentru un partid care abia aştepta să-l vadă plecat şi pentru faptul că hrănise mai mult o camarilă personală, decât un partid obişnuit, un partid baronizat. Vedem, deci, cât de nocivă e o anumită dictatură atitudinală a baronilor sau a acoliţilor lor. Dacă lumea se tot întreabă ce e cu baronii, de ce ar fi nepotrivit, ar putea să vadă că această lipsă de strategie, lipsă de idei, de eleganţă, de bun simţ care se manifestă la vârful PSD, e un efect al baronizării partidului, prin nişte oameni care - prin prisma şcolilor sau deloc pe care le-au făcut sau că nu fac apel la intelectualii care sunt în România - sunt incapabili să gândească şi să construiască, iar asta este o mare dramă pentru România politică", a comentat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.
Guşă: "Dacă aş fi în locului lui Klaus Iohannis, nu mi-ar displăcea articolul lui Andrei Pleşu"
"De partea cealaltă, apropo de evoluţii politice, PNL nu a reuşit să fie un întreg, a rămas cu două jumătăţi, fiecare se preface că se înţelege bine, că se pupă de frunte, dar gândind să-şi tragă preşul de sub picioare unii altora. Asta s-a văzut şi la nominalizarea candidaturilor şi la dublarea unor candidaturi de candidaturi independente şi la felul lipsit de strategie, substanţă şi vocaţie prin care liderii PNL au abordat nominalizările de pe Bucureşti, ajungând azi cu un candidat care este, practic, autorul acestei degringolade de la Bucureşti în cele trei candidaturi, din funcţia sa de preşedinte al organizaţiei şi acum, la final, culege într-un fel amar roadele acelor şovăieli ale sale în a candida sau a lupta pentru un candidat fezabil. Niciodată nu am luat în serios candidatura lui Cristian Buşoi, bănuiam că şi Ludovic Orban va fi schimbat, dar niciodată nu aş fi pariat că va veni şi a treia candatură schimbată a lui Marian Munteanu cu a patra candidatură, care nu propulsează PNL niciunde. Deci, dacă ne uităm pe partea dreaptă, vedem din nou o lipsă de coagulare, o lipsă de strategie, un joc ciudat pe care îl fac legat de Iohannis şi potenţialul său de imagine - câteodată le place să se asocieze, câteodată nu le place -, încercând totuşi să dea de înţeles că ar fi ascultători ai mandatelor venite într-un fel mai mult sau mai puţin vizibil de la Cotroceni", a completat el.
GUŞĂ: "UNPR nu mai are potenţial; ALDE trăieşte în nostalgia imaginii ULS-ului"
În ceea ce priveşte partidele mai mici din România, consultantul politic apreciază că nu au loc decât "mici zvârcoliri".
"UNPR încearcă să facă ceva doar pentru că şi-a pierdut şeful fondator înaintea alegerilor, a pierdut şi iniţiativa, şi-a pierdut şi secretarul general - mă refer la Onţanu - şi Valeriu Steriu nu avut altă posibilitate decât să stea la picior, într-un termen mai brut, apropo de relaţia sa cu PSD. Şi aici s-a pierdut un mare potenţial naţionalist pe care partidul îl avea în special în Transilvania, pentru că o pierdere de viteză nu poate să caracterizeze un partid naţionalist, ca să punem la socoteală şi arestarea primarului din Baia Mare, care era o a doua locomotivă importantă a partidului; ne dăm seama că acolo s-a pierdut un bun potenţial electoral şi un bazin pe care în niciun caz un partid de stânga cum e PSD nu poate să-l atingă, chiar dacă UNPR-ul stă lipit de el, pentru că UNPR astăzi nu mai are potenţial. Să vedem dacă va reuşi să se reinventeze în baza parlamentarelor", a explicat Guşă.
"ALDE trăieşte într-un mod parazitar în imaginea şi în nostalgia imaginii ULS-ului, datorită funcţiei pe care o are Călin Popescu Tăriceanu şi datorită unei presupuse protecţii 'dintr-o pădure' pe care acest partid ar avea-o. În mod evident că nu reuşeşte să fie surpriza acestor alegeri, Tăriceanu nu a avut suficient curaj să candideze; restul candidaţilor sunt palizi, o organizare nu am văzut, pe la sectoare, de asemenea, mici pete de culoare, sunt în nota generală de gri cenuşiu. PMP, de asemenea, fără o candidatură solidă precum ar fi putut fi cea a lui Traian Băsescu la Bucureşti, chiar dacă nu ar fi putut să câştige, încearcă să fie extrem de critic la adresa tuturor, are şi o nişă a naţionalismului pe care poate să o exploateze, chiar dacă planul organizaţional încă este slab şi Robert Turcescu nu este considerat încă din filmul acesta al alegerilor şi al unui administrator. Deci, aici nu avem prea multe de discutat, decât să notăm tăcerea profundă şi ciudată a UDMR-ului, care s-a retras în tranşee şi nu doreşte decât să recucerească nişte cazemate pe care şi le-a făcut de mult timp - din '90 - în Transilvania", a adăugat consultantul politic.
Aşdar, "în urma acestor analize, ne dăm seama că este o disperare latentă în clasa politică", este de părere Guşă. El a reiterat scenariul invocat recent de realizatorul Realitatea TV Rareş Bogdan, şi anume că există posibilitatea formării unei coaliţii anti-DNA, precum şi o eventuală încercare de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, după alegerile locale.
"Sunt hămesiţi, sunt şi speriaţi - asta s-a văzut din ceea ce a păţit Zgonea pentru nici măcar un delict de opinie -, iar asta naşte posibilitatea acelui scenariu evocat de Rareş Bogdan al unor mişcări subterane, al unei coaliţii anti-DNA, aşa cum am numit-o, respectiv PSD-ALDE-UNPR, o coaliţie care azi este majoritară în Parlament, care îşi hrăneşte disperarea reciprocă - apropo de liderii acestor partide - şi care va acţiona probabil cu declanşator post-alegeri locale. Cu cât mai mare va fi diferenţa dintre PSD şi ALDE şi PNL, cu atât mai violentă va fi acţiunea lor pentru scopurile pe care şi le-au propus. Şi cred că acelea pot fi două scopuri fezabile în acest moment pentru ei: desfiinţarea DNA după eventuala suspendendare a preşedintelui Iohannis, care cu cât se vede mai singuratic, cu atât va fi o pradă mai dorită de către această coaliţie anti-DNA care, repet, va începe să acţioneze la modul efectiv după alegerile locale", a explicat consultantul politic.
"Şi cu cât mai mare va fi diferenţa previzibilă deja în favoarea PSD-ului şi în detrimentul PNL-ului, cu atât mai repede vor declanşa acea ofensivă; clasa politică intrând într-o degringoladă normală deja, va duce şi România în aceeaşi degringoladă, într-o perioadă în care, după cum vedem, NATO se extinde şi se consolidează şi are nevoie de parteneri - e foarte greu să emiţi pretenţii când eşti în degringoladă -, în momentul în care Rusia emite pretenţii războinice, sugerându-ne că scutul de la Deveselu ne transformă, de fapt, într-o ţintă. Şi în loc să întâmpinăm asta diplomatic şi cu nişte măsuri de alianţă ca pretext al acestor ameninţări, noi stăm şi ne batem cuie în talpă. Dar a trecut Colectiv, partidele au uitat, nu a fost nicio reformă, oamenii din stradă, cu speranţă că fenomenul Colectiv ar putea declanşa o reformă a clasei politice, s-au dezumflat şi ei, pentru că niciun partid nu s-a reformat. Niciun lider nu s-a schimbat, candidaţii sunt vai de capul lor, vor începe emisiunile electorale şi cred că, cu foarte mici excepţii, nu o să vedem pe cineva remarcabil, ba poate chiar o involuţie faţă de 2012. Scenariul e sumbru, acum ne pregătim de ce e mai rău", a conchis Cozmin Guşă.