MENIU

Cozmin Guşă: "Amânarea Codului Fiscal, sinonimă cu izolarea politică a lui Ponta"

Cozmin Guşă a comentat, la Newsroom, de la Realitatea TV, negocierile dintre Coaliţie şi Opoziţie pe tema Codului Fiscal, analizând performanţa slabă a ministrului de Finanţe, dar şi cvasi-izolarea lui Victor Ponta.

Cozmin Guşă a analizat situaţia ultimelor discuţii dintre Opoziţie şi coaliţia de guvernare, dar şi rolul din ce în ce mai redus jucat de Ministrul de Finanţe, Orlando Teodorovici.

"Prima concluzie, evidentă pentru toată lumea, este ceea ce spuneai şi tu, cei despre care se spune că ar conduce România de fapt, nu o conduc. Toată lumea trebuie să înţeleagă asta, inclusiv prin gesturile de astăzi.

Câteva concluzii, unele dintre ele deloc surprinzătoare pentru marea masă de români care înţeleg ce se întâmplă.

În primul rând: este evident că pentru mediul decizional politic din România Codul Fiscal nu reprezintă nimic, este o găselniţă care pentru unii înseamnă doar dorinţa de a-şi face PR politic, respectiv Victor Ponta, pentru alţii înseamnă o unealtă de negociere politică, în interiorul partidului sau cu alte partide, vezi conducerea PSD şi Liviu Dragnea, pentru alţii un motiv de gâlceavă politică, vezi Opoziţia, în timp ce profesioniştii sunt puşi în paranteză, iar asta nu mai este o surpriză. Aceasta este principala concluzie.

Iar atunci când am criticat Codul Fiscal şi am spus că nici măcar nu m-am obosit să îl citesc în totalitate, n-am făcut-o pentru că mă aşteptam la astfel de abordări şi atunci de ce să citeşti un document inutil, care n-are importanţă pentru cei care ar trebui să voteze. Un exemplu, din Elveţia, orice modificare la Codul Fiscal se ia prin referendum, pentru că acolo toată lumea ştie că decedentul este cel care plăteşte taxele, respectiv contribuabilul, familia, omul de afaceri...În România nişte politruci discută despre asta.

Cea de-a doua concluzie: despre lipsa de substanţă a mediului administrativ românesc, în care Ministrul de Finanţe, în umilinţa lui din toate punctele de vedere, atât politică şi intelectuală, devine un jolly joker, un puc de hochei între palate, un om care nu contează...un asemenea mediu administrativ în care ministrul de Finanţe e atât de slab şi umilit e un mediu administrativ nepredictibil, noi nu vorbim aici pentru români...Asta este practic o altă concluzie, privată, a mea, care o resimt cei care înţeleg felul în care se face politică financiară cu adevărat.

Al treilea lucu: săptămâna trecută, fiind întrebat cum explic acest activism al lui Ponta, care după ce s-a odihnit bine prin vacanţe prelungite vrea să fie aşa harnic pe cât e de tehnocrat, am spus: el se grăbeşte pentru că ştie că după întoarcerea din vacanţă a celuilalt privilegiat al PSD, Liviu Dragnea, acesta va încerca să îi "ia faţa" şi să demonstreze că nimic din ce discută el ca premier nu contează dacă nu primeşte girul politic al partidului, punându-l pe Ponta într-o postură înjositoare pentru un om politic, fost preşedinte de partid şi actual prim ministru. Acest pronostic de săptămâna trecută astăzi s-a adeverit, azi înţelegem că Dragnea nu a câştigat funcţia de preşedinte al PSD, ci i s-a dat funcţia de preşedinte al PSD, fiind reprezentantul baronimii, al celor care au nevoie de legi utile...

Dragnea a obţinut funcţia tocmai pentru că Ponta şi-a satisfăcut clientela personală, i-a păcălit pe baroni spunându-le că îi va proteja şi că le va legea amnistiei şi le-a înşelat aşteptările. Liviu Dragnea, în calitate de beneficiar al acelui vot anti-Ponta nu avea cum să nu facă altceva decât să le demonstreze celor care l-au susţinut că el e exponentul lor real, că el îi ţine la guvernare, prin aceste poziţii, chiar ciudate şi neexplicate.

Vă rog să legaţi aici acestea de coaliţia pe care Călin Popescu Tăriceanu o agită peste tot. Tot lucruri politicianiste sau pe interes privat, care are legătură cu partea de justiţie. Sunt cel puţin trei concluzii ale acestei zile, concluzii sumbre.

Se pare că cei care ar fi trebuit, conform votului sau mecanismului democratic, să conducă nu conduc şi marea minciună poate fi devoalată în sensul că politicul conduce şi că asta s-a întâmplat tot timpul şi că cei care sunt aleşi, de fapt, n-au nici dorinţă, nici putinţă....e un personaj colectiv întruchipat de Dragnea, mâine poate fi un alt baron.

Dragnea acţionează corect prin girul primit, iar dacă nu acţionează astfel din punctul public, asta e altceva, iar alegerile sunt departe şi nimeni nu îşi va aminti asemenea mici detalii.

Doamna Gorghiu se gândeşte la utilitatea acestei decizii a lui Liviu Dragnea, care practic îl izolează din punct de vedere politic pe Ponta, ei neavând forţa parlamentară de a-l da jos pe Ponta, problema României este acest prim ministru, anchetat, dezaxat, cu probleme, mitoman.

Singura teamă e că lupta se duce pe Codul Fiscal, care este un sistem care trebuie implementat pentru economia României, s-a discutat în dorul lelii. Acesta e rezultatul zilei de astăzi: un fel de cvasi-unanimitate politică de izolare a lui Ponta, asta este concluzia bună a zilei, dacă ne gândim cât de nociv este Ponta pentru administraţia României", a concluzionat analistul politic.