MENIU

Guşă: Scrisoarea nemulțumiților din PSD își va face efectul, nu mai e cale de întoarcere

<p>Cozmin Guşă</p>

Liviu Dragnea se află într-o poziţie extrem de dificilă şi se poate spune că zilele lui la şefia PSD; cel puţin ca lider absolut, sunt numărate, este de părere consultantul politic Cozmin Guşă. Într-o intervenţie la Realitatea TV, el a explicat care ar fi scenariile atât pentru debarcarea lui Dragnea, cât și pentru interimatul ce ar urma.

Pe fondul tensiunilor extraordinare din interiorul PSD, chemarea lui Liviu Dragnea la Parchet, în legătură cu evenimentele violente din 19 august, capătă o cu totul altă greutate.

"În cazul lui Daddy, "scoafa e moartă in coteţ". I-am văzut faţa şi se pare că am avut dreptate în ceea ce spuneam acum câteva zile, el este audiat nu ca să spună ce știe, ci pentru că procurorii au unele bănuieli că, de fapt, Dragnea şi ai săi au fost la originea orchestrării acelor violenţe. Asta cu atât mai mult cu cât jandarmii, dacă-şi făceau treaba, puteau să-i extragă şi să-i reţină pe provocatori şi poate s-ar fi descoperit că unii dintre ei nu ştiu română, că sunt de pe la Chişinuă, că alţii sunt de la firme de pază ale baronilor PSD. Trebuia să li se ofere jandamrilor un motiv de intervenţie violenţelor şi poate că asta l-au intrebat şi procurorii: Domnule, e adevărat ce se spune legat de aceste persoane?" a afirmat Cozmin Guşă. 

Consultantul politic a vorbit şi despre celălalt element care face ca, în acest moment, Liviu Dragnea să fie într-o poziţie mult mai fragilă decât în alte situaţii mai tensionate din trecut.   

"Al doilea lucru e legat de faptul că în PSD s-a pornit un iureş atât de mare încât nu ma poate fi oprit. Acea scrisoare, care există deocamdată într-un singur exemplar, la un singur om, pe lângă elementele acuzatoare la adresa lui Dragnea, are semnnăturile unor nume grele, prima este a lui Paul Stănescu, a două a altui personaj foarte greu, a treia este a lui Ţuţuianu de la Dâmboviţa, a patra a preşedintelui de la Buzău, Ciolacu, la punct 8 şi 9 e Gabriela Firea, în numele Ilfovului şi Bucureştiului, " 

Sunt 23 de semnături, asumate de aceşti lideri, care încep să incline balanţa la nivel naţional în favoarea taberei anti-Dragnea. Până la 30, majoritatea de care ar fi nevoie la votul din Comitetul executiv, din totalul de 47 de organizații, pentru că sectoarele sunt separate, mai e un pic."

Cât privește intervențiile și luările de poziție ale fostului premier Victor Ponta, Cozmin Gușă e de părere că mai mult încurcă. "S-a băgat şi Ponta, ca Nae din baie, dar el se comportă ca un copil, ca să-i descurajeze pe cei care au semnat, că de ce nu a fost chemat și el? A făcut un deservixciu pentru care, într-un mod sau altul, foștii colegi din PSD nu-l vor aprecia.

Sunt sigur că acea scrisaoare există și că ea va produce efecte, la începutul săptămânii viitoare o să vedem," este pronosticul lui Cozmin Gușă. "Cred că Liviu Dragnea e pe lungul drum fără întoarece, el nu mai face decât să joace mediatix, se mai consultă cu baronii fideli, cum e Felix Stroe de la Constanţa, mai este amărâtul de la Neamţ, care a fost arestat, plus genul naivilor, cum este cel de la Braşov, care speră să fie numit la Ministerul Tineretului şi Sportuliror."

Scenariile debarcării lui Dragnea nu sunt atât de spectaculoase pe cât își imaginează unii

Consultantul poltic a descris și cea mai plauzibilă cale prin care Dragnea ar putea pierde frâiele puterii în PSD."La CEX s-ar putea contura o majoritate care va gestiona situaţia din partid până la congres, pentru că Dragnea nu poate fi decapaitat pur și simplu, fiind ales. Pe baya acestei majorități care-l vrea pe Dragnea schimbat, lucrurile vor evolua, iar partenerul la guvernare al lui Tăriceanu și ALDE nu va mai fi Dragnea, ci această majoritate.

Cine ar putea fi omul providențial în PSD

"Soluţia reală pentru o conducere interimară şi pe care ar accepta-o toţi, chiar dac[ nu are carisma, ar fi Marian Neacşu, secretarul general al PSD," consideră consultantul politic.

"Soluţia raţională ar fi un colegiu de conducere din 3-5 persoane, care să-i lase pe ceilaţi să se aşeze la discuţii şi să găsească un lider real, care să rezolve problemele cu care Dragnea a lăsat PSD."

Cozmin Guşă a precizat că PSD-ul rămâne la guvernare, iar testul PSD-ului este să îşi găsească un lider. "De aici şi frustrarea lui Ponta care se gândeşte că dacă nu pleca din partid poate îi mai venea rândul o tură. În această bătălie din PSD din acest moment, cei care pierd sunt cei din Pro România pentru că nu au obiect, nu au cauză de luptă. Dar sigur, fiind colegi, foşti colegi se poate discuta despre reîntoarcerea lor la PSD. Este destul de complicat pentru că PSD-işti când se gândesc la un preşedinte se gândesc la o persoană cu autoritate. Nici Gabriela Firea, nici doamna Andronescu nu îndeplinesc aceste criterii pe care ei le dorescÎn două, trei luni de discuţii interne, de dezbateri la nivelul organizaţiilor, PSD-ul poate ajunge să se reechilibreze în acest ipotetic scenariu pe care l-am prezentat", a declarat consultantul politic.

Consultantul politic a mai explicat că în condiţiile în care jumătate din organizaţiile judeţene au semnat, este clar că Dragnea nu mai poate să stăpânească partidul. "Este limpede că Dragnea nu mai poate să controleze partidul. Când un sfert din PSD ţi se opune trebuie să îţi dai seama că este foarte mult şi că trebuie să te retragi. Dar când ai jumătate, nu mai ai nicio şansă ca lider. Când Dragnea e în faza în care e şi nu mai ascultă decât de şoaptele dulci ale domnişoarei Irina, ne e clar că Dragnea nu se mai sfătuieşte cu liderii PSD şi se sfătuieşte cu această domnişoară de 25 de ani", a mai spus Cozmin Guşă.

Iohannis are un rol foarte important pe care este obligat să îl joace

Acesta a mai spus că preşedinte Iohannis are un rol foarte important pe care este obligat să îl joace pentru că cu această guvernarea putem pierde preşedinţia rotativă a Uniunii Europene "Iohannis poate deveni activ, când, prin debarcarea lui Dragnea, îi chemă la negocieri pentru un alt premier pe cei care deţin majoritatea, într-un joc în premieră, dar perfect Constituţional. Practic, printr-un vot al partidului, Dăcinilă poate să fie obligată să demisioneze, la solicitarea noii majorităţi din PSD", a mai afirmat consultantul politic.

Conforma acestuia, nu mai este nevoie nici de moţiune de cenzură pentru că în urma demisiei lui Dăncilă cade tot Guvernul. "Această nouă majoritate se poate duce la negocieri cu preşedintele şi îi poate cere un alt prim-ministru de la PSD. Soluţia mea a fost îmbrăţişată şi de majoritatea liderilor opoziţiei. Mai rămâne acest Ludovic Orban care trebuie să se trezeasă la realitatea şi să realizeze că nu este compatibil cu funcţia de premier şi că de câte ori se autopropune face un joc în favoarea lui Dragnea", a detaliat Cozmin Guşă.

 

Mai multe articole despre:
null