MENIU

Guşă, despre Cuminţenia Pământului: Marea lovitură a campaniei, care e de fapt un semi-seppuku

Analistul politic Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV, legat de renunţarea Guvernului la achiziţia operei lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, că Dacian Cioloş şi-a făcut un semi-seppuku, aceasta fiind mega-lovitura acestei campanii asupra celor care îl susţin pe actualul prim ministru pentru un nou mandat la Guvern.

"Am citit de la cap la coadă postarea lui Rareş Bogdan. Este postarea unui român patriot, iubitor de cultură, total dezamăgit care, la un moment dat, îmi împărtăşea bucuria lui că această operă a lui Brâcuşi va fi achiziţionată de statul român. Şi care a sfârşit azi-noapte, după câteva ore de frământări, să scrie acest text cu mult năduf şi cu mult conţinut", a spus Cozmin Guşă.

"Înainte să spunem cât de gravă este inacţiunea lui Dacian Cioloş pentru campania electorală, trebuie să vorbim despre ce s-a întâmplat. Este un eveniment controversat generat de către celebrul domn Alexandrescu de la Cultură, controversat prin prisma nu a oportunităţii, ci a felului în care se face această achiziţie, cu dreptul de preemţiune a statului român şi a sumei implicate. Acest eveniment controversat care nu s-a lăsat explicat şi nu s-a dorit explicat a continuat prin decizia Guvernului Cioloş şi a lui Dacian Cioloş de a genera o întreagă campanie de imagine a guvernării României, fapt care ar putea să fie spectaculos dacă această guvernare ar fi fost foarte românească, foarte precisă, foarte dedicată interesului naţional. Din nefericire, nu a fost aşa", a explicat acesta.

Consultantul politic a mai spus că impactul electoral al acestei renunţări de a achiziţiona opera lui Brâncuşi este practic mega-lovitura acestei campanii.

"Toţi cei care studiem şi urmărim această campanie aşteptam nişte lovituri care să împiedice într-un fel marşul triumfal al PSD-ului, să aducă la un numitor comun partidele anti-justiţie, anti-DNA, care vorbesc de programe economice dar care îşi apără corupţii. Ne aşteptam să vedem un acest gen de lovitură. În loc de acest lucru, domnul Dacian Cioloş şi-a făcut un seppuku sau un semi-seppuku, să nu fiu atât de dur, s-a rănit profund în această campanie, apropo de potenţialui său electoral şi de potenţialul PNL şi URS", a afirmat Cozmin Guşă.

"În momentul în care vorbeşti de mândrie naţională, vorbeşti de cultură naţională şi inviţi milioanele de români să vină să subscrie este clar că doreşti un anumit prozelitism, oameni care au devenit electoratul simplu şi electoratul fidel atât a lui Dacian Cioloş, cât şi al liberalilor care au susţinut acest demers. Faptul că exact la mijlocul campaniei electorale Dacian Cioloş renunţă la această achiziţie înseamnă o lovitură care va dezorienta foarte tare acest electorat care până acum era captiv şi care se gândea la românismul curat al unor oameni din Guvernul de tehnocraţi şi care astăzi nu se mai regăsesc. De aici şi semnele disperate ale liberalilor de a-şi desprinde imaginea, dar tardiv, după părerea mea, de imaginea lui Dacian Cioloş", a mai spus acesta.

Conform lui Cozmin Guşă, se poate discuta şi de o dublă posibilă ilegalitate: ce a făcut atunci când s-a decis şi ce a realizat acum când s-a renunţat, pentru că banii adunaţi prin subscripţie publică trebuie daţi înapoi.

"Practic, două concluzii sunt clare: acest demers nu a fost fundamentat din punct de vedere legal şi că este un demers care a fost gândit total populist, pentru că altfel Dacian Cioloş ar fi fost mult mai cumpătat", a mai spus consultantul politic, adăugând că discuţiile în Guvern au fost împărţite şi că lui Dacian Cioloş i s-a dat şi altă soluţie, însă primul ministru a vrut să facă această campanie de imagine.

"Concluziile sunt clare. 1. Lovitura împotriva părţii politice care susţine Dacian Cioloş - viitor prim ministru este una majoră şi este aplicată tocmai de această decizie a lui Dacian Cioloş. 2. Dacian Cioloş, din păcate, arată că nu prea îi pasă de această achiziţie, ceea ce poate să îl caracterizeze într-un fel destul de concret pentru cei care sunt curioşi. 3. Arată că îi e frică, nemergând cu un demers pe care şi l-a asumat şi neexplicând o decizie atât de importantă pe care şi-a asumat-o. 4. Poate nu îşi doreşte guvernarea, pentru că lipsa lui de implicare în această campanie şi aceste lovituri pe care le dă campaniei sale sunt lucruri care ne pot spune că un om, care a fost comisar european şi care nu poate fi bănuit de prostie, poate nu îşi doreşte destul de mult să ajungă prim ministru. Să facem asemenea lucru la jumătate campaniei este, cum am zis, un semi-seppuku. Putea să vină să ne spună aşa: suntem în marja unui posibil dosar la DNA privind această achiziţie şi trebuie să vedem cum facem", a explicat Cozmin Guşă.