MENIU

Guşă: Comisia prezidenţială e oportună, dar are trei lipsuri. Ar trebui prezidată de Iohannis

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat la Realitatea TV pe marginea deciziei şefului statului, Klaus Iohannis, de a înfiinţa o comisie prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară. Aceasta va fi formată din 23 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung, care va fi definitivat în 2017.

"E limpede că România e o ţară aflată în necaz: faptul că foarte multe comisii care s-au făcut până acum  nu au funcţionat, pe de-o parte au fost făcute prost, pe de altă parte, cei care le-au făcut le-au făcut doar ca să realizeze un gest de imagine, foarte mulţi membri ai comisiilor de până acum nu au fost intersaţi cu adevărat, au fost doar interesaţi să-şi pună o insignă. Iniţiativa preşedintelui Iohannis acum e bună şi oportună cel puţin din două unghiuri. Primul unghi: contextul României este unul extrem de complicat şi e evident că partidele politice, clasa politică, ba chiar şi Guvernul nu oferă expertiza necesară rezolvării problemelor care vin peste noi, despre care noi am tot avertizat. Ele vor fi accelerate pentru că suntem în condiţia unui Război Rece instalat. Deci contextul României complicat sugerează un organism lucrativ format din oameni cu o inteligenţă şi o pregătire superioare, cum sunt cei zece propuşi de preşedintele Iohannis. Îi cunosc sau i-am citit, nu aş avea ce să reproşez niciunuia, dimpotrivă! E un lucru bun că sunt acolo. Legat de partide, dacă tot vorbim de componenţă: sunt şi din partea partidelor nişte propuneri: PDS-ul stă, din păcate, destul de slab. Am văzut un domn acolo care a fost la Fonduri Europene şi nu a făcut nimic, nu înţeleg ce caută acolo; dar e treaba PSD-ului, se vede că nu prea îi pasă de ce se va întâmpla în intercţiunea cu opinia publică, având maşinăria de vot pregătită. Este oportun şi pentru că vin alegerile, iar partidele trebuie să aibă o oglindă a cum se scrie un program politic, a cum se face un proiect despre viitorul ţării, pentru că la asta ne aşteptăm de la partide în campanie electorală: să ne spună din punctul lor de vedere cum ar putea să arate ţara rezolvată printr-o guvernare a lor. Deci, această comisie poate fi o oglindă sau o sursă de inspiraţie pentru partide şi n-ar fi rău", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

"Am văzut că această comisie va fi coordonată de Leonard Orban şi Cosmin Marinescu. Nu am nimic cu dânşii; dimpotrivă, sunt nişte tehnicieni pe care i-am văzut de multe ori rezolvând ceva probleme, dar nu pot să-şi asume coordonarea comisiei cu o astfel de componenţă şi cred că aici Klaus Iohannis trebuie să meargă mai departe şi să-şi asume să prezideze această comisie la nivelul tuturor întâlnirilor, pentru că nu poate fi productivă o comisie decât dacă cineva îşi asumă leadership-ul. Iar acel cineva nu poate fi decât cel care a organzat această comisie şi care este legitim din punct de vedere al votanţilor şi al funcţiei pe care o reprezintă, şi anume preşedintele României", a adăugat el.

În plus, consultantul politic a arătat că este extrem de importantă realizarea unei "sinergii la nivelul intelectualităţii din România".

"Tot o recomandare este legată de sinergie. Ca să aibă sinergie la nivelul intelectualităţii din România, această comisie şi membrii săi trebuie să-şi trateze rolul nu ca pe insgină primită de la preşedinte sau partide sau Guvern, ci ca pe o dorinţă de a colabora cu toţi cei bine pregătiţi din România şi care vor să îşi aducă suportul. Spre exemplu, în iunie, în ultima vizită pe care ma făcut-o la Washington, am fost rugat să discut în faţa a unui staff de campanie a democraţilor, unde erau şapte oameni; sigur, am vorbit despre Balcani şi zona aceasta. La începutul discuţiei însă, toţi cei şapte au venit cu nişte dosare foarte mari, în care, personalităţi din SUA care susţin candidatura doamnei Clinton, veneau cu fel şi fel de propuneri către unul dintre membrii staff-ului electoral. Adunau aceste păreri într-un mod cvasi-oficial, ca să le pună pe masa pregătirii programului de campanie a doamnei Clinton. Cred că la fel, aceşti intelectuali care fac parte din comisie trebuie să genereze la rândul lor, oficial sau informal, discuţii cu oamenii despre care ei consideră că s-ar pricepe, să-i angreneze şi să poată acumula toate părerile importante despre un domeniu pe care îl vor păstori sau îl vor raporta de la nivelul comisiei. Dacă nu se realizează această sinergie şi această deschidere, iar membrii comisiei tratează această participare în comisie doar ca pe o insignă pe care au primit-o, atunci comisia va deveni inutilă", a arătat el.

Minusurile comisiei prezidenţiale. "Justiţia e praf, mass-media e praf şi mişcarea sportivă e praf"

Pe de altă parte, Guşă a punctat şi unele minusuri ale comisiei prezidenţiale.

"Sunt trei minusuri pe care le văd, mai ales că vorbim despre alinierea spre reconstrucţia europeană, respectiv parteneriatul strategic cu SUA. Sunt trei domenii foarte importante care sunt tratate ca prioritare de către ţările euroatlantice, din interiorul Uniunii şi mai ales din SUA, dar care nu sunt reprezentate în această comisie şi chiar aceste domenii în România sunt praf. Nu putem vorbi despre proiectul viitorului României daca nu admitem că Justiţia e praf, că mass-media e praf şi că mişcarea sportivă e praf. Deci, trebuie în această comisie, într-un fel sau altul, să se rezolve şi aceste trei domenii importante ale vieţii publice şi ale puterii unui stat în final; respectiv, să se discute despre cum va arăta Justiţia în România - ultimul exemplu, legat de sentinţa în cazul primăriţei de Craiova, ne arată că avem probleme mari în Justiţie. Este o luptă intestină, nu putem să nu avem în proiectul România un capitol dedicat modului cum va arăta Justiţia, cum va fi statutul judecătorilor, procurorilor, legea răspunderii, selecţia care se face acolo", a precizat consultantul politic.

"Apoi, despre mass media: trebuie să ştim că unul dintre puţinele lucruri care mai despart azi zona euroastiatică de zona euroatlantică este libertatea şi forţa mass media. În zona euroatlantică, presa este liberă şi puternică; liberă, sigur, cât permite patronatul, dar prin sinergia din interiorul mass media naţională din fiecare ţară de tip euroatlantic se ajunge la adevăr, la anchete, la discuţii constructive despre viitorul acelei ţări. Nu cred că trebuie să mai spun cât este de puternică mass media în SUA sau Germania sau alte ţări şi cât de slabă este azi în România. Deci, discuţia despre mass media şi consolidarea mass media trebuie să fie în proiectul pentru România şi nu trebuie neglijat. Repet, Rusia mimează o democraţie, China nici măcar nu mimează, dar spune că nu are nevoie, dar toate ţările autocrate din zona euroasiatică, cu care acum suntem în competiţie, au o mare problemă: au o presă oprimată, libertatea de expresie a cetăţenilor este total manipulată, iar presa acolo este total coordonată. Cine nu se supune este arestat, băgat la beci fără să mai fie făcute actele oficiale, aşa cum vedem că se întâmplă, spre exemplu, în Turcia azi. Deci, din acest motiv, acest capitol trebuie să existe la discuţiile comisiei.

Iar în final, sportul, care a ajuns unealtă de impuls în lupta de tip geopolitic şi geostrategic care se duce. Uitaţi-vă la lupta surdă dintre Rusia şi SUA legată de dopaj în sport; ruşii au fost eliminaţi de la Olimpiadă, apoi au revenit cu ajutorul hackerilor, arătând că aceste exemple de dopaj nu au fost arătate public, dar s-au întâmplat şi în SUA. O să ne dăm seama că sportul şi succesul în sport arată forţa unei naţiuni, potenţialul unei naţiuni de a sta la masa şi altor discuţii decât cele sportive şi energia vitală unui popor, ca să poată susţine proiecte majore. La noi, toboganul este unul transformat în derdeluş cel pe care alunecă în jos sportul românesc. Din nefericire, acolo sunt foarte mulţi vinovaţi, care nu sunt sportivii, ci aceia care administrează sportul, care îi antrenează pe sportivi şi cei care se prefac de prea mulţi ani după 1989 că ar face treabă, când, de fapt, ei se conduc după deviza 'timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim'. Asta voiam să spun despre proiectul de ţară: e bine că s-a început ceva, e oportun, dar lucrurile trebuie duse mai departe şi făcute profesionist. Altfel, nu vom avea absolut niciun rezultat", a conchis Cozmin Guşă.