MENIU

Guşă, analiză de politică externă: Atenţia SUA faţă de România s-a diminuat după alegerea lui Trump

Cozmin Guşă a analizat, la Realitatea TV, contextul internaţional după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, punând accent pe felul în care relaţia dintre SUA şi România se va modifica, dar şi pe cele mai bune soluţii pentru ţara noastră. Analistul politic a vorbit şi despre ameninţarea Rusiei în Europa, în contextul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi Bulgaria, dar şi despre situaţia Uniunii Europene în tot acest context zbuciumat.

Analistul politic a vorbit despre modificările suferite în relaţiile dintre SUA şi România, spunând că, "în câteva zile, toată percepţia oamenilor care se uită cu superficialitate la contextul internaţional s-a modificat".

"Alegerile din SUA au însemnat pentru românii conectaţi o dezamăgire, marea majoritate a românilor conectaţi erau îndreptaţi către partea democrată şi oamenii din jurul lui Hillary Clinton, mizau pe o anumită continuitate a democraţilor, inclusiv oamenii din establishmentul american care au în grijă România erau din aceeaşi zonă democrată şi, practic, alegerea lui Trump înseamnă o discontinuitate a acestui gen de relaţii, informale sau mai puţin formale, cu România. Asta nu vor analiştii să bage în seamă, că acest gen de relaţionare, mai underground, dar care contează, s-a rupt sau se va rupe, pentru că vin alţii, cu alte interese, din altă echipă, şi nu ştim cât de mari vor fi aceste interese. Alegerea lui Trump, pentru România, a însemnat din start o scădere a atenţiei SUA pentru România, care nu va fi atât de politică sau doctrinară, cât una extrem de pragmatică, să vedem ce putem primi dacă se pune România pe masă la negocieri", a spus Guşă.  

"Din punct de vedere al alegerii lui Trump, Statele Unite se întorc în timp cu zeci de ani, dintr-un anume unghi"

Analistul a replicat dur la adresa celor care se bucură de alegerea lui Donald Trump. "Cei care se bucură că cel mai puternic stat al lumii va fi condus de cineva ca Donald Trump sunt inconştienţi sau proşti", a spus acesta.

"Atenţia SUA faţă de România, odată cu alegerea lui Trump, s-a diminuat. Dacă era mică înainte, acum s-a diminuat şi mai mult. Motivele sunt multiple, din mai multe motive, nu că Trump nu ştie unde e România, dar ştie unde e Slovenia sau Cehia, apropo de fostele sale neveste. Alegerea lui Trump înseamnă o SUA puternic scindată, în care cei care sunt pe cale să piardă avantajele se vor lupta cu toţi banii lor, care sunt foarte mulţi, cu toate structurile lor media, care sunt majoritare, împotriva lui Trump. Acolo va fi un război intern, care pe care, indiferent că Trump va fi sau nu investit în ianuarie la Casa Albă şi în decembrie, la mijloc, prin votul electorilor.

Acolo e un câmp deschis de război. SUA de după alegerea lui Trump se vor ocupa de războiul fratricid care se dă acolo, între capitaluri, între influenţe, între etnii. Uite ce oameni îşi aduce Trump, care în câteva zile va fi sărbătorit de către Ku Klux Klan.

Uitaţi-vă la consilierul pentru securitatea naţională Mike Flynn, care a generat un mare scandal după ce a fost discutată foarte mult părăsirea de el a serviciului secret al Pentagonului...

Oameni care nu văd SUA ca pe un "melting pot" al raselor, limbilor, minorităţilor sexuale, ci doresc un americanism pur, al albilor, care generează foarte multă tensiune şi frică, pentru că în momentul în care îţi doreşti aşa ceva mai e doar un pas până la rasism, până la intoleranţă. Acolo sunt populaţii întregi care nu mai vor să trăiască acel coşmar al intoleranţei, acel coşmar al Ku Klux Klan-ului....SUA, din punct de vedere al alegerii lui Trump, se întoarce în timp cu multe zeci de ani din acest unghi. Trump nu a practicat toleranţa toată viaţa lui", a explicat Guşă.  

Consultantul politic a explicat că o parte a americanilor este speriată şi, din acest motiv, acţionează, iar dacă au şi mijloace "înseamnă că se va induce în SUA un război". "Cei care vor să ne liniştească spunând că sistemul îl va ţine... sistemul îl ţine şi nu-l ţine, Trump, care se consideră un "self made man", nu va accepta acest fel de ordine", spune analistul politic.

Cozmin Guşă a făcut apel la înţelepciune, explicând că "această intoleranţă va genera un război fratricid, care este generat deja, iar pierderea războiului de către structura de putere care a susţinut-o pe Clinton înseamnă o revenire a lor pe câmpul de război, pentru a începe un alt război, intern. De aici şi scăderea atenţiei către Europa". Pentru România, există o singură soluţie, crede acesta, "reorientarea noastră şi reconsiderarea parteneriatului cu Germania, democraţia de tip euroatlantic compatibilă cu ceea ce noi suntem astăzi, e un lucru mai mult decât necesar pe care trebuie să îl facem de urgenţă".

"Avem acest avantaj al lui Iohannis, bine consolidat acolo, bine văzut, vorbeşte limba, e minoritar etnic german în România, avem toate atu-urile ca să ne putem lega de cineva care contează, pentru că noi de unii singuri nu mai ştim să mergem bine pe stradă. Sunt decimate partidele, sunt decimate instituţiile statului, sunt oameni care au instinct de supravieţuire şi mai multe nu. Alegerea lui Trump asta înseamnă pentru România, înseamnă mai puţină atenţie pentru România şi ruperea unor legături", mai spune Guşă. 

Vladimir Putin, câştigătorul de etapă

Consultantul politic a explicat repoziţionarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA în urma alegerii lui Donald Trump preşedinte al SUA, declarându-l pe Putin "câştigător de etapă".

"Vladimir Putin este câştigătorul de etapă în urma alegerii lui Trump, dar şi prin alegerile din Moldova şi din Bulgaria (...)", spune Cozmin Guşă.

"Lumea a devenit o lume de securişti, partidele sunt din ce în ce mai slabe. Nu un "securist", directorul FBI, un om din serviciile secrete, a înclinat balanţa în timpul celor mai recente alegeri din SUA?", a explicat acesta.

Lumea a devenit mai puţin democratică, susţine consultantul politic, lăcomia corporaţiilor multinaţionale a generat o minciună generalizată, iar americanii s-au săturat de asta şi au dat peste altceva... au dat peste omul din peşteră, peste cave man.

Guşă a conchis: "Dacă m-ai întreba dacă aş vrea să trăiesc în SUA în următoarea perioadă, ţi-aş spune că nu. Şi nici la Moscova nu aş putea, nu mi-ar plăcea".

Cozmin Guşă: Republica Moldova s-a înroşit clar

Analistul a vorbit despre situaţia din Republica Moldova, explicând că ţara "s-a înroşit clar" pentru că acolo a câştigat reprezentantul oligarhiei, conectat sau neconectat cu Putin. A fost ajutat de votul din Transnistria, care înseamnă o ingerinţă direct rusească în politica internă a Moldovei şi, spre ruşinea noastră, votul din Transnistria a bătut votul de la Bucureşti.

"Aici se vede pragmatismul celor care au acceptat cetăţenia română doar din dorinţa de a fi membri ai UE şi mai puţin de grija ţării lor, pe care o lasă în mâinile oligarhilor de acolo şi care vor continua acest joc la dublu atât timp cât li se va permite. Neaşteptat de bun punctajul Maiei Sandu, de 48%. Putem vedea, în jurul unor azimuturi de integrare europeană, o naţiune scindată, dar dacă ne uităm cine se va afla la manete, apropo de păpuşarii lui Dodon sau lui Filip, ne dăm seama cu precădere. Diaspora moldovenească s-a mobilizat şi nu prea", a subliniat Cozmin Guşă.

Analistul politic a precizat că România va deveni "un studiu de caz foarte important, e la confluenţa lumilor, între nişte regimuri care tind către autoritarism, Ucraina e aprope acolo, Bulgaria acolo va ajunge, Serbia va merge acolo, această insulă va deveni pentru geopoliticieni un obiect de studiu foarte interesant. Sunt foarte curios cum ne vor proiecta geopoliticienii germani, pentru că inventatorii geopoliticii, vrem, nu vrem, sunt britanicii, americanii, nemţii şi cu ruşii, restul statelor doar urmează filoanele de idei geopolitice pe care aceşti oameni le emit".

La rândul său, spune consultantul politic, Bulgaria îşi va croi un drum mult mai apropiat de Moscova, va încerca să îşi recâştige trasee energetice pe care ruşii le-au negociat cu Erdogan la un moment dat, în detrimentul lor şi vor reuşi, pentru că interesul este mult prea mare pentru asta. Ruşii au negociat cu Erdogan tocmai pentru a reuşi să aducă pe spaţiul comercial al Mării Negre un spaţiu militar al lor, al ruşilor, al structurii de tip euroasiatic...

Cozmin Guşă a vorbit şi despre o posibilă negociere între Trump şi Putin, spunând că, dacă se va ajunge aici, România va fi pusă pe o hartă de negociere. Mentalul lui Trump este al unui om de afaceri, care vrea să câştige cât mai mult şi cât mai repede. România nu este o ţintă, pentru că nu este cea mai bogată în resurse şi nici într-o zonă în care trebuie să negociezi prea mult, cum este o democraţie ca România.

"E posibil şi ca Putin să îl convingă pe Trump să îşi ia mâna de pe România... eu am început să lucrez de câteva săptămâni la redefinirea conceptului lansat tot de mine, legat de geopolitica dezordinii, trebuie să pornim de la această regiune, a fostelor state comuniste, această centură sanitară care, nefiind suficient de integrată european şi NATO, toate lucrurile se vor rebalansa... Având atâtea variabile noi, cu o politică externă atât de slabă, îţi dai seama cum ne vom mişca, ca o barcă plină de găuri...", a mai explicat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a explicat că e extrem de important să ne jucăm rapid atu-urile, spunând: "Mi-a plăcut ce a spus Klaus Iohannis, apropo de elevul prea cuminte care nu pune probleme şi acel elev nu vrem să mai fim. Ferestrele de oportunitate apar şi dispar, într-o asemenea zonă de turbulenţe, e nevoie de cumpănire şi de acţiune, acum ne dăm seama ce important e să avem un premier ferm şi miniştri care să fie disciplinaţi. Politica internă... va avea un rol important domnul Iohannis, cu acea propunere de premier pe care o va face, tot dânsul va fi responsabil de acest lucru. De la acea propunere de prim ministru se consolidează o majoritate care, cu un prim ministru competent, se osifică şi putem să ne mişcăm şi noi pe această mare agitată, care se va învolbura tot mai mult.

Eu sunt chiar speriat, dar alţii poate nu sunt... pentru că nu sunt informaţi. Nu doar citesc, ci vorbesc la telefon cu oameni competenţi şi bine conectaţi din Bruxelles, din Paris, din SUA, de la Berlin, de la Moscova... toată lumea în jur se agită. Habar nu ai ce puternic e lobby-ul Serbiei, la fel şi cel al Sloveniei, care a început o diplomaţie agresivă după ce a câştigat Trump.

Fiecare îşi joacă cărţile diplomatice, unele minore, numai noi stăm... Care ar fi cartea noastră? Nu avem decât cartea de frontieră dublă, suntem frontiera estică a NATO şi UE, indiferent de viitorul acestor organizaţii care acum pare sumbru, cu acest statut trebuie să negociem dur", a conchis consultantul politic.

Consultantul politic este de părere că marile puteri ale lumii traversează vremuri politice cu care, probabil, nu s-au mai întâlnit în istoria lor. În opinia lui Guşă, "America trăieşte cel mai ciudat experiment al ultimelor decade", dar nu este unicul exemplu negativ.

"UE tremură din toate încheieturile. Birocraţia lacomă de la Bruxelles luptă ca să-şi prezerve funcţiile şi avantajele personale, privilegiile pe care le au, mai degrabă decât pentru proiect. Nu ştim ce se va întâmpla în Italia în scurtă vreme, dar cred că va fi un accident politic şi acolo. În Italia se va genera o mare tulburare. De cealaltă parte, America trăieşte cel mai ciudat experiment al ultimelor decade, dacă nu al secolului, cu această venire a lui Trump. Lumea se modifică într-un fel nepredictibil. Nu avem oamenii deştepţi care să analizeze asta la nivel instituţional. Oamenii deştepţi nu sunt băgaţi în seamă. O să fie apelaţi când deja e prea târziu. Vor spune: da, dar asta era valabil luna trecută. V-am atenţionat, dar v-aţi supărat".

Totodată, Cozmin Guşă a avertizat şi în privinţa regresului economic al Europei, care va afecta statele importante ale Uniunii Europene.

"Ei sunt birocraţii corporaţiilor multinaţionale. Ei fac jocurile corporaţiilor multinaţionale, dar într-un fel şi al statelor. Nu sunt multe state care îşi permit aceste corporaţii. Vedem un mixt între Germania, Franţa şi Italia, cu olandezii care vin din spate. Marea majoritate s-au insularizat într-un proiect naţional. Degeaba ai sute de europarlamentari care nu fac nimic. Fac tot felul de prevederi pe care nu ai cum să le aplici. Brexitul ne-a convins de anumite lucruri şi va avea consecinţe foarte importante. Ce se va întâmpla în Franţa rămâne de văzut. Chiar dacă nu va câştiga Marine Le Pen, Franţa va rămâne puternic scindată şi un anumit regres economic al Europei o va afecta. Pierderea de viteză a Germaniei se poate întâmpla prin simple scoateri din priză, din când în când, din partea eurasiatică în momentul în care nu se păstrează un joc mai fidel, aducând nişte avantaje de parcurs Moscovei".

Cozmin Guşă a vorbit despre interesele ascunse ale Chinei şi despre lipsa politicienilor de anvergură.

"Germania este băgată în priză la Moscova, de acolo vine gazul. Germania este harnicul Europei. Produce şi trebuie să exporte. Dacă nu mai produce suficient, nici nu mai exportă. Dacă nişte pieţe de export se diminuează, de acolo intervine şi căderea. Să nu considerăm că China nu are un mare interes în dereglarea parţială a Germaniei, apropo de pieţele de export, unde concurează chiar cu Germania, care încă mai are de partea sa tehnologia. Eurasiaticii, problema lor e legată de lipsa tehnologiei, pe care însă contra gaz, contra petrol, o primesc cu anumită întârziere, care ne-a făcut pe noi în partea euro-atlantică să ţinem trena.

Dacă a venit sfârşitul perioadei de tip euro-atlantic? Dacă a venit un fel de sfârşit al Europei? Dacă regresul este inevitabil. Oricum în Europa se munceşte cel mai puţin din lume. În Europa, cu aceşti politicieni lacomi şi corupţi, treburile nu par să se îndrepte. Cu aceşti lideri europeni care nu au o factură intelectuală. Nu sunt oameni care se sacrifică pentru naţiunile lor. Să mergem pe stradă să vezi dacă lumea mai cunoaşte liderii europeni. În afară de doamna Merkel, mai ştiu ei pe cineva? Pe vremuri, era marele François Mitterrand. Chiar şi când era Berlusconi, tot ştia lumea cine conduce acolo. Ca să nu mai vorbesc despre calitatea liderilor nordici, care şi ei sunt virusaţi. Corporaţiile multinaţionale n-au nevoie de politicieni puernici. Lumea s-a modificat din cauza lăcomiilor corporaţiilor", a spus Cozmin Guşă.

Consultantul politic a pus în discuţie şi corectitudinea finanţărilor unor ONG-uri.

"De asta unul ca George Soros nu este atât de iubit în aceste state, el n-a sprijinit alegerea unor lideri puternici. Este privit cu o urmă de îndoială. Banii sunt daţi pentru anumite scopuri. Măsura cinstei unei organizaţii neguvernamentale este dată de felul în care este finaţată. Dacă o organizaţie neguvernamentală este finanţată prin cotizaţiile membrilor săi împotriva defrişărilor, pentru înnoirea clasei politice. Corectitudinea finanţărilor ne determină nouă corectitudinea scopurilor organizaţiei neguvernamentale. Dacă în proporţie de 70-80 la sută, un ONG este finanţat de un mare miliardar cu interese economice sau de piaţă, nu poate fi doar filantropie asta. George Soros va fi foarte ocupat în SUA cu lupta pe care o conduce din umbră. E o luptă a sa şi a reţelei sale cu establishmentul generat de către republicani şi Trump. Nu va avea preocupări pentru partea noastră de lume. Nu e o carte de campanie câştigătoare. El nu va avea timp, răbdare să facă ceva pe aici. E o veste tristă pentru "anti-sorosişti", care nu mai poate fi arătat ca un bau-bau", a spus Guşă.

Cozmin Guşă a atras atenţia că România are o clasă politică tot mai slabă.

"Partea bună este că republicanii se unesc uşor-uşor, nu va fi chiar un experiement. Politicienii fără experienţă, în momente agitate, nu sunt buni de nimic. Ăsta e un alt dezavantaj al USR-ului, spre exemplu. Foarte mulţi de acolo sunt politicieni fără experienţă. Nu devii uşor politician şi nu ştii mecanismele. L-am văzut pe Marian Munteanu la Denise Rifai la emisiune. N-a ştiut să răspundă absolut nimic din regulamentul Camerei Deputaţilor, nu ştia nimic. Politica este o meserie. Au dispărut politicienii. 60 de ani nu este o vârstă înaintată în politică. Unii abia încep. 60 de ani poate fi o vârstă înaintată pentru unul care a făcut rele. Nu mai sunt politicieni la partide. Vasile Blaga este ocupat cu dosarul la DNA, cu toate lucrurile care se spun, la care trebuie să dea socoteală. Nu mai poţi să ţii. L-am văzut pe băiatul ăsta mai tânăr - Cristian Buşoi, care încearcă să facă ceva, o sarcină gen kamikaze. Nu cred că va reuşi. Dar nu e echipă. Vorbeai de şeful de la Bucureşti, de la sectorul 1, că se duce să candideze în Diaspora. Cine face campanie? Dacă nu ai şeful? De ce o fi luat omul ăsta o soluţie de salvare personală, Mihai Voicu, să fugă prin Diaspora, în condiţiile în care ei trebuiau să recucerească Bucureştiul?", a încheiat Guşă.