MENIU

Guşă: Astăzi suntem în plin RĂZBOI MONDIAL economic. România se află în epicentru

Guşă: Astăzi suntem în plin RĂZBOI MONDIAL economic. România se află în epicentru

"Astăzi suntem în plin război mondial declarat care e un război economic", a declarat consultantul politic Cozmin Guşă, în cadrul emisiunii DESCHIDE LUMEA, analizând tensiunile la nivel mondial din ultima perioadă.

"Suntem în plin conflict geo-economic care astăzi este asimilat unui război. Războiul clasic a pălit demult, mijloacele sunt mai sofisticate. Ele se sofisticaseră din timpul celui de-al treilea război mondial care a fost Războiul Rece şi care, pe o bază biunivocă de ameninţări cu armament nuclear, desfăşura fel de fel de grupări, regrupări, între blocul comunist şi blocul capitalist. Astăzi suntem în plin război mondial declarat care e un război economic bazat pe resurse în care naţiunile nu mai sunt ameninţate cu bombardarea, ci sunt ameninţate fie cu lipsa resurselor energetice, fie cu lipsa resurselor alimentare, cu fel de fel de resurse vitale pentru existenţa noastră. Rezultatul ar fi acelaşi. Ce dacă te ameninţă cu lipsa apei, comparativ cu bomba nucleară. Într-un mod cinic, mori mai greu şi într-un timp mai îndelungat cu lipsa apei sau cu lipsa de gaz. Suntem în această fază de război", a spus Guşă.

Guşă a subliniat că România este la graniţa acestui război geo-economic: "Am putea să spunem că suntem într-un epicentru, pentru că această graniţă a războiului înseamnă mijlocul războiului, înseamnă epicentrul acestui război. Relaţiile pe care noi le avem de partea cealaltă a graniţei, peste Prut, ne fac să putem fi un actor mult mai important, dar şi o ţintă mult mai interesantă pentru strategiile extrem de subtile care se desfăşoară în această perioadă".

"În România acestor zile, mulţi dintre cei care vorbesc despre esenţa acestui conflict legat de Ucraina, care a fost un pretext, eludează adevărul, alţii nu îl ştiu şi alţii doresc să fie "politically corect", cum spun americanii când vor să te pună într-un cadru de unde să nu te mişti pentru că doar acolo eşti acceptat la o masă respectabilă de negocieri. Noi, fiind europeni, ne-am învăţat să credem că Europa este buricul Pământului. De cealaltă parte a Oceanului, americanii consideră Europa un loc vetust, ei se consideră buricul Pământului şi, în acest moment, încă mai au suficiente motive să creadă în acest lucru. În ultimii ani, o dată cu emergenţa unor naţiuni din partea de est a Europei, vorbim de fostele republici, dar mai ales de Rusia, şi din partea asiatică, lumea s-a modificat foarte mult. Dacă euratalantismul, în urmă cu 15 - 20 de ani, era încă o marcă a succesului economic, o marcă a bunăstării de toate tipurile, a apărut un contra balans în lumea eurasiatică. Naţiuni cu creştere economică chiar galopantă. La început cu Rusia lider, apoi cu China", a mai spus Guşă.

Mai multe articole despre:
război economie Europa Cozmin Guşă America