Guşă, despre relaţiile România-SUA şi Moldova: "cel mai mare eşec al politicii externe româneşti"
Prezent într-o ediţie specială, la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Guşă a analizat numirea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloş, dificultăţile cu care se va confrunta noul guvern, dar şi relaţiile dintre România şi aliatul său strategic, SUA, în lumina celor mai recente evenimente.
Octavian Hoandră a dezvăluit că, în timpul unei mese luate joi alături de Cozmin Guşă, acesta a primit un telefon de la "un important personaj din politica din SUA", cu care a avut o îndelungată convorbire. Realizatorul Realitatea TV l-a întrebat pe Cozmin Guşă dacă, din perspectiva sa şi a discuţiei avute, SUA are motive de îngrijorare cu privire la situaţia din România şi la cea din Europa.
Cozmin Guşă: "Ai făcut-o să pară că ne-am înţeles să îmi adresezi întrebarea şi nu este adevărat. Nu există dorinţă mai mare a unui partener şi SUA sunt principalul nostru partener strategic, decât de a avea posibilitatea de compatibilizare. Nu merge nici în căsnicie altfel, iar acolo mai sunt şi altele la mijloc, iubirea, de exemplu. SUA nu sunt compatibili cu sistemul politic românesc şi au spus-o de nenumărate ori. Şi când văd că un tehnocrat, un om cu care ei au negociat, că şi americanii au negociat cu Cioloş, poate formata un guvern în România, se bucură, pentru că este vorba de compatibilizarea structurilor. Obiceiurile de la Comisia Euroapenă şi ale lui Cioloş şi ales echipei sale se pot transfera administraţiei româneşti şi astfel îi pot înţelege partenerii din SUA şi cei europeni.
În calitatea SUA de partener strategic, sunt îngrijoraţi de starea partidelor. Dacă ne uităm la România, lucrurile pe care le spuneam acum 9 luni, faptul că România a rămas o insulă de euroatlantism, astăzi sunt foarte vizibile. Cei din SUA înţeleg asta şi văd că soarta celor din jur, aproape total amanetată către sistemul lui Putin, ei o văd şi ca pe un eşec al politicii în zonă. Pentru că neglijând atâta timp flancul estic al NATO, partenerii din zonă...uite, l-ai lăsat pe Orban să se joace prin curte, să accepte daruri "otrăvite" de 10 miliarde de euro în investiţii directe de la Putin, acum e total dependent de Rusia, Bulgaria care prin firme interpuse sau chiar direct este dependentă de capitalul rusesc, Moldova, care este cel mai mare eşec al politicii externe româneşti şi al celor care au minţit tot timpul că investind în Moldova vom căpăta favorabilitate, ar trebui o anchetă pentru aceşti români falşi patrioţi care au minţit că investiţiile din Moldova vor face pui, ce să mai vorbim de Ucraina sau de Serbia.
Atenţia este foarte mare, e clar că Moldova nu poate intra în nicio discuţie cu privire la graniţe, acum e România ultima frontieră. Viitoarea administraţie trebuie să fie mai grijulie cu această zonă decât administraţia Obama şi să facă nişte paşi în plus. Sigur că prezenţa domnului ambasador Klemm e o garanţie în plus, dar asta nu îi linişteşte foarte mult.
Esenţa lui 1989 a fost, pe fondul euroatlantic, s-a dus foarte mult către est. Acum avem un important recul, la peste 25 de ani de la acel eveniment, în mare multe din acest state, în afară de România şi Polonia, care sunt conduse de regimuri îndoielnice că ar fi euroatlantice, uitaţi-vă la simpatiile proruse ale preşedintelui Cehiei, al Slovaciei. E un mare eşec al extinderii euroatlantice din acest unghi.
Un guvern tehnocrat solid trebuie să fie puternic sprijinit politic pentru că trebuie să fie garanţie şi pentru partenerul strategic că la graniţă nu are probleme. Partenerul strategic, fiind liderul de facto al NATO, şi care e interesat ca această structură militară care este NATO să fie bine mărginită la graniţă de România".