MENIU

Gușă: Vremurile tulburi din plan mondial ne vor afecta. Trebuia să ne facem temele în 2017

Capacitatea de negociere a României în plan internațional este mult sub potențialul nostru geopolitic, subliniază Cozmin Gușă. Consultantul politic a explicat, la emisiunea ”Realitatea Românească” de la Realitatea TV, cum se vor așeza lucrurile la nivel mondial în 2018 și de ce Ungaria vecină este mai pregătită ca noi pentru ceea ce urmează, pentru negocieri și parteneriate, deși are resurse mult mai reduse ca România.

Vremurile tulburi din plan internațional ne vor afecta, pentru că avem o capabilitate de negociere internațională mult redusă și mult sub potențialul geopolitic al țării, este de părere Cozmin Gușă, care menționează că, din nefericire, nu vom putea administra aceste vremuri tulburi pe care le trăim ca pe o oportunitate.

Consultantul politic subliniază că, recent, au existat și există trei evenimente care ne vor arăta cum se vor așeza treburile din 2018.

  • ”Întâi, alegerile din Germania. Cu o victorie foarte ciudată a Angelei Merkel, Germania tremură din punct de vedere al structurii administrative și al coerenței politice. Este un joc al puterilor emergente și al SUA, care manevrează nevăzut. Germania, care era lider de necontestat în UE, azi nu mai este. Ofensiva Franței este una extrem de clară, dar divergentă față de viziunea Germaniei, pe care nu și-o poate exprima de vreo două luni pentru că este într-o poziție de pat politic.
  • Apoi, alegerea noii conduceri a Partidului Comunist Chinez. Modificările din statut care dau o atât de mare putere actualului lider al Partidului Comunist Chinez ne arată nouă o mare ofensivă economică și diplomatică pe care China o va implementa.
  • În al treilea rând, vorbim despre candidatura și previzibila realegere a lui Vladimir Putin ca președinte al Rusiei”.

Din acest triptic de evenimente externe și din felul în care vor evolua Germania, UE, China și din cum se vor formata alegerile din Rusia, se va da drumul unei strategii de tip geopolitic care va antrena planeta, consideră Cozmin Gușă.

”Vedem frământările teribile de la nivelul SUA, care-și administrează doar scandaluri interne, iar în plan internațional vin cu decizii care pentru prima dată în istoria recentă a puterii americane nu mai sunt îmbrățișate la modul colectiv în interiorul puterii. Oficializarea mutării ambasadei SUA în Ierusalim a fost un lucru contestat de la primul nivel al instituțiilor de forță. Toate aceste evenimente vor marca reașezări importante și să nu credem că Rusia, China, sau chiar Germania nu sunt deja în discuții pentru implementarea ordinii mondiale”, a afirmat consultantul politic. 

Trebuie să se vadă agenda României - coerență și dorințe

Cozmin Gușă subiniază că mai avem - în această iarnă, până în primăvară și puțin după - o fereastră de oportunitate să acționăm.

”În plan mondial se câștigă câmpuri de acțiune geopolică. Marile puteri doresc grupuri de țări sau țări sau fronturi pe care să le coordoneze în baza strategiei cu care ei sunt de acord. Și România va cădea undeva. Și noi trebuie să facem pașii de dans potriviți. De la noi trebuie să se vadă posibilitatea dansului de calitate. Agenda României, opțiuni, coerență, dorințe. Trebuie să mergem cu o listă clară. Din lista ta de cinci vor fi acceptate două”, a explicat consultantul politic. 

Acestă degringoladă în planul puterii ne recomandă ca pe o pradă a cuiva, mai ales că avem niște exemple, atrage atenția Gușă.

”Intrarea în blocul euroatlantic a însemnat administrarea României de către puterile noastre ca pe o ofrandă - facem autostrada Transilvania, o dăm fără licitație la Bechtel. Bechtel își bate joc și nici azi, după atâtea miliarde date, nu avem nici acum autostrada. Privatizăm Petromul, că așa ni s-a spus la Bruxelles, să-l dăm austriecilor. Nu negociem, partea noastră este pasivă. Noi, dacă am sesizat că avem în industrie niște patroni care nu mai sunt capabili să ducă mai departe afacerea lor care a crescut simțitor, de la nivelul statului, cu maturitate, trebuia să mergem către altceva, către alți patroni care să plătească”, a subliniat consultantul politic. 

Cozmin Gușă a dat exemplul Transgaz-ului, care spune el, joacă în continuare rolul de entitate economică relevantă pe tărâmul discuțiilor energetice din regiune.

Ungaria, genul de vecin pregătit pentru vremurile care urmează

”Calculele pe care le facem noi acum sunt făcute în alte cancelarii mult mai precis de către cei care au un interes asupra resurselor României, asupra pieței de muncă din România, care au concurenți în anumite domenii care ar vrea ca în România ai noștri să meargă la extincție și ei să le ia locul. Ca să fi fost compatibili cu ceea ce va urma noi ar fi trebuit să ne facem temele sârguincios în tot acest an. Era anul cel mai comod, 2017, să arătăm un calm la nivelul puterii. Urma un an de Centenar pe care-l sărbătoream cel mai bine prin aceste contracte bilaterale între state, tratate”, a explicat Cozmin Gușă.

Consultantul politic atrage atenția că atât de repede vor evolua lucrurile în plan internațional, încât România ”nu se va putea agăța”.

Cozmin Gușă a dat exemplu Ungaria, cu un sistem, spune el, care nu este compatibil cu noi, însă care a reușit să fie deja cuplată la toate proiectele care vor veni.

”Acolo este o dictatură mascată, botezată de Viktor Orban 'iliberalism', dar care merge înainte. Au făcut din Ungaria o entitate cu mult mai puține resurse ca România, dar cu un potențial geopolitic major, pentru că este coerentă și se pregătește de parteneriate. Acolo e pace. Ungaria este genul de vecin pregătit pentru vremurile care urmează. Iohannis sau Tudose, dacă ar merge la negocieri mâine, ce poate să arate în spate?! Scandal în Parlament, oameni în stradă, neîncredere la nivelul populației”, a precizat Cozmin Gușă.

Singura șansă - un nou Congres PSD, fără Dragnea

Există posibilitatea ca 2018 să devină, totuși, un an de construcție pentru România din punct de vedere al relațiilor internaționale, dar probabilitatea este mult prea mică, a afirmat consultantul politic.

Șansa ar veni de la nivelul majorității de guvernare, spune Cozmin Gușă. ”Se reinstaureză un soi de normalitate de comportament politic dacă PSD iese de sub presiune și-și dă seama de pericolul iminent care-l paște din cauză că Dragnea și rețeaua lui și-a subjugat actul de decizie politică”, a explicat consultantul politic, subliniind că pe normalitate și pe construcție, până la alegerile viitoare, ar putea să se mai facă ceva. 

”Noi, dacă nu ne racordăm unde trebuie, din plan intraeuropean, până în planul alianțelor militare am pierdut trenul. În 2018, acestea se vor discuta și se vor implementa ulterior. În 2019, pe noi ne așteapă alegeri prezidențiale. Atât de mult va crește nemulțumirea generală, încât va fi foarte mare presiunea pe candidaturi. Vom avea o horă de înjurături. România a avut anul 2017 pentru construcție. Debutase bine, cu un câștig în alegeri. A trecut un an inutil în acest gen de minciună publică crasă, urâtă, care a enervat lumea”, a precizat consultantul politic.

Singura șansă ar fi un congres nou PSD, în care partidul să-și dea examenul dacă mai e unul responsabil sau unul ”de trepăduși, cum a arătat anul acesta”, este de părere Cozmin Gușă, care arată că astfel am vedea dacă de la nivelul structurilor PSD mai există responsabilitate în administrarea unei noi conduceri care să țintească din nou abordarea puterii și, într-o mică proporție, firească, abordarea de tip personal. 

Casa Albă, urmărită de scandaluri. Conflicte în Orientul Mijlociu după decizia lui Trump privind Ierusalimul. Turcia, unul din actorii principali

Această rescriere de ordine mondială nu se va putea face negociat din cauza slăbiciunii Casei Albe, subliniază Cozmin Gușă.

”Puterea numărul 1 are această problemă la nivelul liderului de vârf, urmărit de fel de fel de scandaluri, sub amenințarea impeachment-ului. Noi avem instituită o înțelegere subterană între SUA și Rusia, secondată de China. Ea se vede. Momentul în care prestigiul puterii numărul 1 se duce în jos, scade capabilitatea de negociere care devine imprevizibilă”, a explicat acesta.

Consultantul politic atrage atenția că oamenii de stat din România trebuie să pregătească mediul pentru absolut orice schimbări care s-ar petrece în plan internațional.

”Să ne uităm peste graniță. Omul care conduce Moldova de facto a primit mandat de arestare taman din Rusia. Peste toate astea, o să vină strategiile interesate din Orientul Mijlociu, generate de decizia lui Trump cu Ierusalimul. Erdogan de-abia a așteptat ca să ridice steagul, a făcut o întâlnire ad-hoc a țărilor islamice. Întotdeauna când se întâmplă ceva acolo, în alte țări din lume se exportă un conflict asemănător. Unul dintre actorii principali, autointitulat, este Erdogan, iar ceea ce face Turcia ne privește în mare măsură, prin prisma aparteneței Turciei la NATO și a jocului dublu pe care-l face în ultima vreme. Noi suntem frontieră, la fel ca ei”, a evidențiat consultantul politic. 

România ar fi putut fi pregătită dacă, după o asemenea victorie politică, precum cea a PSD din 2016, ne-am fi asumat doi ani de pace politică și construcție, a precizat Gușă.

”România a ajuns atât de slabă încât doi-trei care se văd și mulți care nu se văd administrează un joc de salvare personală. Își dau seama că pe această tulburare care s-a creat sunt feriți de rigorile legii. Când generezi o perioadă de construcție și de pace politică și administrativă începi să faci planuri. Cei care se simt cu musca pe căciulă încearcă să ți le zădărnicească. N-au vrut să se ajungă la pace, pentru că cei vizați ar fi pierdut bani, câmpuri. Cine s-a născut infractor moare infractor”, a mai afirmat consultantul politic.