MENIU

Gușă: Există pericolul ca mesajele lui Sanders să-i aducă lui Trump un electorat care nu e al lui

Bernie Sanders are o serie de mesaje antisistem care se suprapun cu cele ale lui Donald Trump și există pericolul ca intersecția dintre acestea și cele ale candidatului republican să ”văduvească” de voturi publicul democrat, în favoarea lui Trump, a afirmat consultantul politic Cozmin Gușă, în emisiunea ”Ediție specială”, moderată de Octavian Hoandră.

”Sanders are anumite mesaje antisistem care se suprapun cu cele ale lui Trump și problema este pericolul ca acele mesaje ale lui Sanders să nu cumva să aducă celor care nu merită un electorat care nu este al lor. Depinde foarte mult de cum se va exprima Sanders la final de campanie, pentru că intersecția dintre mesajele sale și cele ale lui Trump ar putea să văduvească de niște voturi publicul democrat în favoarea lui Donald Trump”, a explicat Cozmin Gușă.

Alergerile, a continuat consultantul politic, dacă acum au fost pe simpatizanți, de acum vor fi pe votanți ”și atunci televiziunile au mare importanță”.

Gușă: ”Nu este nicio rușine ca în fața unui partener strategic ca SUA să avem cerințele noastre de spirjin”

”Există, în sfârșit, o conștiință a faptul că trebuie să ne compatibilizăm, pentru că americanii nu aveau ca prioritate România, însă odată cu instalarea scutului, acest eveniment i-a făcut să înțeleagă că România, de fapt, este America la această graniță cu lumea postsovietică și de atunci sunt foarte interesați”, este de părere Cozmin Gușă.

Compatibilizare, consieră consultantul politic, înseamnă structuri politice respectabile din punct de vedere public și legal. ”Ale noastre nu sunt așa”, a adăugat acesta.

”Noi trebuie să ne recunoaștem slăbiciunile. Nu este nicio rușine ca în fața unui partener strategic, cel mai important din lume la ora actuală, să avem cerințele noastre de spirjin care trebuie să vină exact în zona capitalului național, zonă în care să putem să punem la treabă potențialul economic al nostru care astăzi este stătut”, a precizat Cozmin Gușă.

Clasa de afaceri din România ”s-a sinucis”, a afirmat consultantul politic, ”prin faptul că nu a generat proiecte de dezvoltare durabilă care să nu țină de prezența patronului pe teren, în libertate, sau în pușcărie, ci să meargă de la sine”.

În același timp, faptul că în România capitalul național este defăimat și că doar acesta este controlat și pedepsit în timp ce multinaționalele ”defilează cum vor ele” asta este fără precendent și nu este o măsură de compatibilizare cu SUA ”unde capitalul național este pe prim plan și este protejat tocmai pentru ca să producă prosperitate și să genereze posibilitate, la limită, de a duce un război”, a mai menționat Cozmin Gușă.

”Compatibilizarea înseamnă, din toate punctele de vedere, lucruri care să ne facă similari, care să ne genereze un comportament predictibil”, a concluzionat consultantul politic.

Referitor la plângerea împotriva ambasadorului Klemm, Cozmin Gușă consideră că ”așa ceva nu ne ajută. Nu putem să trăim într-un stat în care facem plângeri din partea unui reprezentant al sistemului juridic împotriva unui ambasador care reprezintă patenerul strategic. Treburile se pot rezolva prin discuții, păreri, contradicții, dar nu așa. Genul acesta de acțiune ne arată că aparținem unui climat bananier. Avem foarte mulți oameni care ne prețuiesc în SUA și în instituțiile din jurul Washington-ului s-a generat, mai ales după instalarea scutului, o simpatie și o prioritizare a acțiunilor în favoarea noastră”, a completat consultantul politic. 

Dumitru Borțun a adăugat, la emisiunea ”Ediție specială”, că ”la ora actuală se discută numai în termeni de relații economice. Până la Războiul Rece, lupta se dădea în ideologii. Era o luptă între modele de bună societate. La ora actuală, au căzut marile ideologii și a rămas disputa economică. Se duce acum cu cuțitele pe masă”.

”Nimeni nu știe azi cine ne-ar putea salva. Eu cred că unul dintre singurele perspective ar fi aceea mai veche să nu mai așteptăm de la alții rezolvări și soluții. Suntem mândri că suntem în UE, că sunt specialiști de la Bruxelles și din America ce ne consiliază. Nu te pui pe picioare decât dacă există o voință internă”, a declarat scriitorul Nicolae Breban. 

 

Mai multe articole despre:
SUA Cozmin Guşă ALEGERI SUA SANDERS trump