Grupurile parlamentare de prietenie, calea spre vacanțe de lux în țări exotice
Parlamentarii români par deciși să fie mai prezenți în plan internațional, iar cea mai la îndemână cale pentru ei este aderarea la grupurile parlamentare de prietenie. Recent au fost înființate grupurile de prietenie cu Bangladesh și Guatemala, dar, pentru întărirea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite, parlamentarii au dublat numărul de membri ai grupului de prietenie de la 10 la 21.
Nu e deloc de mirare că cea mai mare atracție pentru parlamentari este această comisie de prietenie. Deplasările în destinații precum Abu Dhabi sau Dubai se fac pe banii Parlamentului, la fel și cazarea. Este însă neclar cu cine este prietenă această comisie parlamentară, în condițiile în care Emiratele Arabe Unite sunt o monarhie federală, cu un sistem juridic care exclude alegerile și existența partidelor politice.
În această comisie îi găsim pe Alfred Simonis, unul dintre parlamentarii care se laudă des pe rețelele sociale cu vacanțele de lux, Sebastian Burduja, ministrul digitalizării sau pe fostul ministru de Interne, Marcel Vela.
Cea mai recentă vizită a parlamentarilor noștri în Emirate, la Abu Dhabi, a avut loc în februarie. Patru aleși au participat la o reuniune a Agenției Internționale pentru Energie Regenerabilă și le-au spus participanților că România va avea până la sfârșitul lunii martie o strategie privind hidrogenul. Strategia este gata, dar de câteva luni ea așteaptă să fie adoptată.
O altă vizită în Emirate a avut loc la sfârșitul lui 2021. Atunci, 7 senatori au mers în Dubai pentru a participa la un eveniment din cadrul expoziției mondiale Expo Dubai 2020. Deplasarea a costat Senatul aproape 70.000 de lei, dar parlamentarii, conduși de Alina Gorghiu, au spus că au avut zile încărcate și multe discuții cu oficialii din Dubai.
https://s1.ziareromania.ro/
O altă țară intrată în atenția aleșilor este Bangladesh. Lista grupului de prietenie conține 10 parlamentari de la toate partidele, printre care și deputatul USR Victor Ilie, care mai figurează în alte 3 grupuri de prietenie. De cealaltă parte, activitatea sa legislativă arată că în acest mandat A DAT semnătura de susținere pe 85 de inițiative legislative, din care doar 19 au reușit să devină legi. Dar implicarea parlamentarilor în deschiderea legăturilor cu Bangladeshul este cu adevărat necesară. La nivelul lui 2021, România a exportat în această țară mărfuri în valoare de 3,55 milioane de dolari și a importat mărfuri, în special textile, de 10 ori mai scumpe, de 32 de milioane de dolari, potrivit jurnalul.ro.
Iar din grupul de prietenie cu Republica Guatemala fac parte tot 10 membri. Noua comisie parlamentară va avea o misiune dificilă, pentru că relațiile României cu Guatemala sunt APROAPE inexistente. Din punct de vedere economic, în 2020 schimburile comerciale au fost de numai 5,7 milioane de dolari, dar am reușit să avem un deficit comercial în această relație de 2,6 milioane de dolari. Guatemala este cea mai populată ţară din America Centrală, cu un PIB pe cap de locuitor la aproximativ jumătate cât este media țărilor din această zonă. Există discrepanțe între clasele sociale. Cei mai bogați 20% dintre locuitori acoperă peste jumătate din consumul Guatemalei, iar aproximativ 54% din populație trăiește sub pragul sărăciei.