MENIU

Gorghiu: Nu mi-am imaginat că Gabriel Oprea preferă acest joc dublu la infinit

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că "moțiunea de astăzi nu a fost despre Victor Ponta, ci despre ideea de responsabilitate la nivelul de conducere a statului roman", iar faptul că nu a întrunit numărul necesar de voturi, pentru a duce la demiterea cabinetului condus de Victor Ponta, reprezintă "o nereușită de etapă". În contextul negocierilor purtate cu liderii celorlalte partide, Gorghiu a punctat faptul că avea așteptări de la președintele UNPR, Gabriel Oprea, despre care nu și-ar fi imaginat că o să prefere "acest joc dublu la infinit".

"Publicul înțelege mai mult decât îi spunem noi, câteodată. Înțelege faptul că o moțiune de cenzură nu poate fi privită exclusiv din perspectivă aritmetică. Această moțiune de cenzură era obligația PNL să fie făcută la mometul la care Victor Ponta a fost trimis în judecată. Dacă am fi stat să gândim cum e mai bine, tactic, pentru capitalizarea votului, probabil că stăteam și analizam și vedeam dacă e sau nu momentul oportun. Această moțiune a fost promovată tocmai pentru că ne-am poziționat pe o anumită parte pe care o clamăm din noiembrie 2014. A fost o nereușită de etapă. Războiul cu PSD e lung, e de uzură", a declarat Alina Gorghiu.

În viziunea copreședintelui PNL, "un partid politic e judecat în funcție de buna-credință și onestitatea cu care acționează și obiectivele pe care și le-a stabilit".

"Din '90 încoace, două moțiuni au trecut: în 2009 și 2012, când vorbim de o majoritate care era foarte fragilă. În acest moment, dacă cineva vine și reproșază PNL că a făcut, pe acest motiv foarte important, o moțiune de cenzură, vin și îmi pun întrebarea: oare simpatizanții ne-ar fi iertat vreo secundă dacă nu am fi făcut acest demers? Dacă s-ar depune moțiuni de cenzură doar atunci când are are șanse să treacă la vot, vă imaginați câte legislaturi ar fi trecut fără să fie nici măcar o moțiune de cenzură? Cred că un partid politic e judecat în funcție de buna-credință și onestitatea cu care acționează și obiectivele pe care și le-a stabilit", a adăugat Gorghiu.

În ceea ce privește discuțiile purtate cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, în vederea susținerii moțiunii de cenzură, Gorghiu a punctat faptul că și-ar fi dorit ca vicepremierul "să înțelegă că Puterea nu se poate suprapune cu ideea de interes național".

"Am avut discuții cu domnul Oprea și vreau să încep cu un exercițiu de sinceritate? Am avut aceste discuții și nu s-a apelat la nicio negociere de portofoliu pentru că răspunsul lui Oprea a fost franc, direct, făcut public înainte de acea discuție între șase ochi: a fost că susține Guvernul Victor Ponta. Ca atare, din punctul nostru de vedere, a fost o alegere simplă. În sală a fost tranșantă separerea de opțiuni și ape și as fi vrut ca domnul Oprea să înțelegă că Puterea nu se poate suprapune cu ideea de interes național; aș fi vrut ca Călin Popescu Tăriceanu să poată renunța la disperarea de a avea funcția de președinte al Senatului", a mai afirmat copreședintele PNL.

Blaga: Dacă am fi vrut să trecem moțiunea, o treceam. Nu vrem să ajungem oricum la putere

 



În acest context, copreședintele PNL a subliniat că nu și-a imaginat faptul că "Gabriel Oprea preferă acest joc dublu la infinit" și că avea așteptări de la domnia sa.

"Am crezut că alegerea va fi mult mai simplă pentru ceilalți trei lideri de partid și nu mi-am imaginat că Gabriel Oprea preferă acest joc dublu la infinit. Aveam așteptări de la Gabriel Oprea. Nu știu dacă mai am. Până la primăvară mai e drum lung. Dar, eu cred că cea mai mare greșeală pe care PNL ar fi putut să o facă era să pună interesele electorale peste ideea de decență în clasa politică românească. Moțiunea de astăzi nu a fost despre Victor Ponta, ci despre ideea de responsabilitate la nivelul de conducere a statului roman", a mai spus Gorghiu. 

Întrebată dacă consideră că este necesară o reinventare a PNL, Gorghiu a răspuns:

"E nevoie în permanență de reinventarea partidelor politice. E nevoie de multă resursă umană proaspătă și când spun, nu fac niciun fel de referire la vârstă. Am lucrat mult pe partea proiectului de guvernare, la resurse umane mai avem de lucrat. Auzeam o critică destul de frecventă: 'voi nu aveți un program cu care să veniți la guvernare'. Probabil că e deficiența noastră în comunicare, de multe ori ne lăsăm copleșiți de avalanșa temelor zilnice și uităm să aducem în dezbaterea publică ce vrem noi să facem. Temerea noastră nu vine de la factorii externi. Dacă am vreo emoție e legată de cum gestionăm intern, și fuziunea și procesul electoral complex care va fi în 2016 și cum vom gestiona selecția de candidaturi pentru parlamentare și locale".

Andreea Paul: PNL intră în grevă japoneză parlamentară pentru Legea votului prin corespondență

 


Pe de altă parte, Gorghiu a confirmat anunțul făcut de prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul, la Realitatea TV, potrivit căruia PNL va intra în grevă japoneză parlamentară:

"Astăzi, am luat o decizie: de luni o să avem grevă japoneză parlamentară. Mergem la muncă, dar vom critica povestea cu votul prin corespondență pe toate canalele. Cred că lucrurile mari se pot întâmpla și fără procente mari, în Parlament".