MENIU

Gorghiu, contestată de un liberal candidat la Camera Deputaților: “A coborât procentele PNL”

Deputatul PNL Radu Zlati, candidat în județul Cluj, pe o poziție neeligibilă, a lansat critici la adresa președintelui partidului, Alina Gorghiu, despre care susține că a a reușit să coboare procentele PNL.

Radu Zlati a făcut aceste afirmații într-un text postat site-ul său, după ce a realizat și o analiză a viitoarei majorități parlamentare.

Potrivit acestuia, PNL+USR nu îl vor impune pe Dacian Cioloș premier decât dacă PSD ajunge să înregistreze un scor doar 38-39%.

"Totul va depinde de 2-3 procente

În scenariul favorabil unei guvernări de dreapta: PSD ia doar 38-39%, cu un ALDE la 5%, astfel încât PNL+USR să se apropie, combinate, de scorul PSD luat individual. În această configurație, este posibil ca mandatul de premier în căutarea unui sprijin parlamentar să fie încredințat lui Dacian Cioloș, care să adune în spatele steagului său nu doar PNL și USR, ci și UDMR, PMP, parlamentarii minorităților și câțiva candidați care, în zilele de după alegeri, îți vor fi găsit o vocație de independent.

Fiecare punct procentual peste 39%, pentru PSD, apropie partidul lui Dragnea de situația în care, în urma redistribuirilor, să se poată impune în fața unui președinte ostil, în special dacă ALDE reușeșște, la rândul său, să ciupească câteva procente peste pragul de 5%.

Desigur, mulți își pun speranța, în partea dreaptă a eșichierului politic, în factorul emoțional, care să scoată lumea la vot. Aceasta în idea că o prezență mai ridicată la vot va face lucrurile să curgă în favoarea PNL și a potențialilor aliați.

Nu știu, se poate ca acești mulți care speră să aibă dreptate. Dar să nu uităm că factorul emoțional din iarna lui 2014 a venit pe fondul unor greșeli neprovocate (în termenii tenisului de câmp) din partea principalului favorit. Dar PSD se pare că a învățat lecția din 2014 (a arătat deja acest lucru în alegerile locale) și joacă strâns, aproape fără greșeală. În aceste condiții, de unde să apară un factor emoțional major? Rămâne de văzut. Dar dacă factorul emoțional nu va apărea, scenariul favorabil PSD poate fi impus de către un partid mai coesiv, și care și-a jucat bine, în ultimul an de zile, cartea de partid de opoziție.

PS Fără să fiu un strateg electoral, ceea ce am admis și cu altă ocazie, pot spune cu certitudine următoarele:

- O campanie electorală se poate face folosind o personalitate politică în calitate de locomotivă la nivel național, sau nu.

- Dacă se alege idea locomotivei electorale, trebuie îndeplinite în mod simultan două condiții: (1) personalitatea politică să aibă o favorabilitate electorală sensibil mai mare decât partidul ”tractat” și (2) respectiva personalitate să ”are” țara în lung și în lat, pentru a îți pune în valoare potențialul electoral și pentru a îl transfera partidului.

- PNL a folosit în această campanie 2 locomotive electorale: Dacian Cioloș și Alina Gorghiu. Primul nu a îndeplinit condiția numărul (2), cea de a doua nu îndeplinește condiția numărul (1).

Rezultatul, deocamdată? Dacian Cioloș nu a reușit (pentru că nici nu a încercat vizibil) să transfere din favorabilitatea sa către PNL (nici către USR, de altfel) în timp ce Alina Gorghiu a reușit să coboare procentele PNL înspre propria domniei sale rată de favorabilitate și încredere.

Să așteptăm cu încredere deschiderea urnelor!”, a scrie Radu Zlati. 

Mai multe articole despre:
PNL Alina Gorghiu Radu Zlati