MENIU

George Maior: Corupția, una dintre cauzele principale ale instabilității din Ucraina

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a susținut, în cadrul unei conferințe care a avut ca temă buna guvernare și lupta împotriva corupției, că una dintre cauzele principale ale instabilității din Ucraina este corupția. Cu acest prilej, Maior a lansat un avertisment cu privire la pericolul pe care corupția îl poate genera, atunci când afectează ”o societate, un stat, interesele strategice naționale ale unei națiuni.”  

"Aceasta (corupția — n.r.) este o problemă de securitate națională. Din păcate, dincolo de motivații geopolitice, politice, militare, în ceea ce privește dezvoltările din Ucraina, una dintre cauzele principale ale acestei instabilități care a generat și, până la urmă, a dus la căderea unui Guvern a fost legată de acumularea intensivă de corupție în sistemul politic și sistemul economic ucrainean, până la punctul în care frustrările din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment. Iată exemplul elocvent pe care îl vedem cu toții de modul în care corupția poate afecta o societate, un stat, interesele strategice naționale ale unei națiuni", a declarat Maior, informează Agerpres.

Potrivit șefului SRI, drumul României este unul bun, în abordarea corupției, în special în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor capabile să se confrunte cu acest fenomen.

"Din acest punct de vedere, mă bucur că drumul Romaniei a fost unul bun în abordarea acestui fenomen, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor capabile să se confrunte cu acest fenomen. Mă refer în special la DNA, mă refer la legislația care a fost elaborată în timp, cu toate dificultățile politice legate de elaborarea acestei legislații, mă refer, în sfârșit, la profesionalismul oamenilor care lucrează la aceste instituții și care au reușit prin munca lor să creeze, pe de o parte, autonomia lor în raport de influențe externe, iar, pe de altă parte, o abordare profesională într-un domeniu extrem de complex și de complicat din diverse rațiuni", a subliniat George Maior.

Cu toate acestea, Maior a subliniat că progresele înregistrate de România ”nu trebuie nicidecum idealizate, pentru că mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, din perspectiva prezervării independenței și autonomiei acestor instituții și  din perspectiva dezvoltarii, în continuare, a legislației. ”

 

Mai multe pe Agerpres.

Mai multe articole despre:
corupţie Ucraina SRI George Maior instabilitate