Geoană: Obama a desemnat trei candidaţi de ambasadori SUA la Bucureşti, dar e un sistem complicat
Senatorul PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, că preşedintele SUA, Barack Obama, a desemnat trei candidaţi pentru postul de ambasador la Bucureşti, însă doi dintre aceştia au renunţat la nominalizare întrucât au constatat un blocaj între republicani şi democraţi în privinţa audierilor.
Geoană a fost întrebat, într-o emisiune la Realitatea TV, care este situaţia ambasadorului SUA la Bucureşti, care nu a mai fost propus de oficialităţile americane. "La americani e o problemă mai de fond, în clipa de faţă sunt peste 35 de state la nivel mondial care nu au ambasadori, dintr-un simplu motiv, că au un sistem atât de complicat între administraţia de o culoare politică şi Congresul de altă culoare politică, Senatul, unde şi republicanii sunt foarte influenţi, încât se blochează reciproc. Au fost până acum cred că trei nume, aprobate de preşedintele Obama, trei nume succesive să vină ambasador în România: o doamnă care văzând cât de mult durează programarea de audiere la Senat, că fără audiere la Senatul american nu poţi să te duci, încât femeia a renunţat. Era o doamnă care avea o poziţie economică, financiară, foarte bună. A mai fost după aia cineva pe ţeavă şi acea persoană nu a putut să aştepte atât de mult. Şi se află în acest moment, din câte ştiu eu, într-o formă avansată de găsire a unei persoane, dar nu este un gest de lipsă de respect faţă de România, este un sistem dezarticulat la americani, care sper să şi-l rezolve, pentru că poţi să stai cu aproape un sfert din ţările lumii fără ambasadori", a afirmat Geoană.
El a precizat că oficialii SUA ar da "un sentiment greşit" unor ţări importante prin tergiversarea desemnării ambasadorilor. Cu toate acestea, senatorul PSD a precizat că în toamna acestui an va exista un răspuns din partea SUA atât în problema ambasadorului la Bucureşti, cât şi a eliminării vizelor.
De asemenea, Geoană a declarat că în cazul în care legea prin care ar putea fi eliminate vizele pentru o serie de ţări, urmând să beneficieze şi România, nu va fi adoptată până în luna august, există opţiunea unei legi speciale pentru ţara noastră alături de Polonia.
"Împreună cu polonezii vom face un ultim efort, în sensul unui efort decisiv. Pentru că în opinia mea, în luna august ne vom lămuri dacă în America va trece legea reformei imigraţiei, care înseamnă legalizarea a 10 milioane de cetăţeni care nu au rezidenţa americană pe sol american. Noi suntem prizonieri, şi cu polonezii, ţări importante, ţări pivot, ţări vitale pentru interesul occidental în această parte de lume. Suntem prizonierii unei legi extrem de complicate, extrem de controversate, extrem de ideologice din SUA (…) suntem prizonierii unui uriaş război politic în America", a afirmat Geoană.
El a precizat până în luna august oficialii SUA ar trebui să dea un răspuns asupra adoptării sau respingerii legii care priveşte vizele. "Am vorbit extrem de clar şi sper să avem toată deschiderea, că dacă până în august, înainte de alegerile pentru congresul american legea nu trece sau nu este respinsă, să scoatem legea noastră şi legea poloneză, suntem o singură lege, şi să putem să aprobăm o lege special pentru România şi Polonia (…) Este vorba de un sacrificiu pe care această ţară l-a făcut", a mai spus Geoană.
El a estimat că vor fi suficienţi "campioni" în congresul american pentru adoptarea unei legi speciale pentru România şi Polonia în cazul eliminării vizelor.