MENIU

Geoană, despre alegerile din SUA: Nu anticipam fenomenul Bernie Sanders. America a răbufnit

Președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, s-a declarat uimit de modul în care decurge campania electorală pentru alegerile prezidențiale în SUA, în condițiile în care nu anticipa fenomenul 'Bernie Sanders', având în vedere parcursul economic al SUA după criza economică. În acest sens, Geoană a punctat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că electoratul american este extrem de nemulțumit și cere mai multă dreptate socială.

"Sunt extrem de neobișnuite (n.r - campaniile din SUA). Niciodată nu am văzut o situație atât de stranie pentru că, în ultimii șapte ani, după criza America a mers economic extrem de bine, șomajul a scăzut de la 10 la 4,9 %. Și lumea e extrem de nemulțumită", a declarat fostul ministru de Externe.

Geoană a subliniat că nu anticipa fenomenul 'Bernie Sanders', declarându-se uimit, în acest context,  de faptul că tinerii se implică și voluntariază pentru Sanders cum nu a văzut pentru campania lui Barack Obama în 2008.

Liderul PSRO a punctat că atât Bernie Sanders, cât și Donald Trump au un element în comun: autenticitatea.

"Ambii dau senzația că spun ce cred, cred ceea ce spun și dau un semnal de autenticitate", a afirmat Geoană.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe atrage atenția că este o "perioadă foarte complicată", iar alegerile sunt primul semnal că "America a răbufnit".

"Această nemulțumire a publicului creează lucruri pe care, aparent, nu le vezi și când vine primul moment de exprimare politică și electorală, oamenii răbufnesc. America a răbufnit. Lumea spune că a venit clipa pentru mai multă dreptate socială și chiar și republicanii simt acest element de nedreptate. Acest fenomen nu e exclusiv american. Această nemulțumire profundă față de modul în care politicienii tratează problemele oamenilor e un mod care nu mai e tolerat și dacă nu vin soluții raționale, apar cele radicale. În America, dacă un socialist de 74 ani, evreu, spune că este nevoie, vorbește de o revoluție politică și miile de tineri vin și îl sprijnă.... ", a mai spus Mircea Geoană.