Geoană: Corneliu Vadim Tudor a fost o supapă a nemulțumirilor publice
Președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Prime Time News", la Realitatea TV, că decesul lui Corneliu Vadim Tudor marchează încheierea unei epoci, caracterizându-l pe fostul președinte al PRM ca pe un om care a avut multe excese și momente în viață, în care "a apăsat brutal pe pedala unui naționalism viguros", reflectând o nemulțumire profundă a publicului.
"Fără îndoială că se încheie o eră, o epocă cu multe suișuri, cu multe coborâșuri, cu odă comandantului suprem, cu o critică a sistemului corupt din România. Doar timpul și bunul Dumnezeu va judeca care a fost partea plină sau a paharului. Avea momente interesante, avea o judecată politică uneori destul de sigură, dar de cele mai multe ori aluneca, patina și, în ultimii ani de zile, sănătatea l-a lăsat, grijile financiare l-au apăsat, era foarte dependent de publicațiile pe care le păstorea.
A avut multe excese în viață, a avut multe moment în care a apăsat brutal pe pedala unui naționalism viguros, dar a avut și momente în care a reflectat o nemulțumire profundă a publicului, a fost un fel de supapă de nemulțumire a celor care au înfruntat tranziția pe poziție de perdanți și sunt convins că această vână mai națională, dacă va fi tratată puțin mai puțin cu tușe groase, patriotismul românesc nu va dispare niciodată. Sper ca cei care vor îmbrățișa acest segment de ideologie să o facă cu grijă și fără excesele pe care cel care, astăzi, ne-a părăsit le-a făcut, pentru că excese multe a avut. A avut talent, dar de multe ori talentul este cu multe fațete", a spus Mircea Geoană.
În acest context, președintele PSRO a punctat faptul că a exploata nemulțumirea publicului nu este suficient pentru a ajunge sus.
"El a fost absolvent de liceul Sfântul Sava, o promoție mai vârstnică decât cea a mea. În spate este o cultură solidă, un om cu condei. Acest gen de personaj public, ca și Adrian Păunescu, au un talent de a putea să vorbească direct celor care sunt cei mai nedreptătiți din societate. Unde începe să se rupă filmul: în clipa în care începe să devină ușor ultranaționalistă, când devine prea groasă tușa împotriva unor semeni de-ai noștri. În cele din urmă, problema este dacă e suficient în viața publică și în politică, dacă a exploata nemulțumirea publicului este suficient pentru a ajunge sus. Nu e suficient să spui că tot răul e din cauza altcuiva", a mai afirmat Mircea Geoană.
În viziunea sa, "Vadim Tudor este o bucată din neîmplinirile pe care le-am avut în acești 25 ani".
"A fost o supapă a nemulțumirilor publice. Românii sunt frustrați de viața pe care o au. Dacă nu vom fi atenți, proiectul european va fi în pericol, ceea ce pentru România e un risc uriaș. Noi trebuie să înțelegem că avem o obligație față de această țară să îi dăm o politică mai cinstită. Teama mea este că lăsăm loc liber ca în centrul politicii din Europa să vină partide radicale", a adăugat președintele PSRO.