MENIU

Geoană:Băsescu nu e prezent la ședința Senatului din cauza eșuării experimentului cu mandat de 5 ani

Geoană:Băsescu nu e prezent la ședința Senatului din cauza eșuării experimentului cu mandat de 5 ani

Fostul președinte al Senatului Mircea Geoană a susținut, marți, că Traian Băsescu nu este prezent la ședința solemnă a Senatului din cauza eșuării ”experimentului” prin care mandatul președintelui a fost stabilit la cinci ani, ceea ce înseamnă putere excesivă și, apoi, declin accelerat.

”Experimentul cu cinci ani de președinte, decalare, a fost unul care a eșuat. Este și explicația faptului că nu îl avem astăzi pe președintele actual al României cu noi, pentru că cinci ani sau zece ani de mandat, decalat față de mandatul Parlamentului și al Guvernului, înseamnă putere excesivă și, după aceea, declin la fel de accelerat”, a afirmat social-democratul.

El și-a declarat speranța că, începând cu 2016, se va realiza recuplarea ”ciclurilor președintelui și ale Parlamentului”, pentru a se intra într-o ritmicitate și predictibilitate a exercițiului democratic.

”Casa noastră, România, trebuie să o construim cu gândul că nu o să mai schimbăm regimul politic sau constituții după chipul sau asemănarea cuiva”, a spus, pe de altă parte, Mircea Geoană.

La începutul discursului său, Geoană a spus că mandatul său a fost ”cel mai agitat mandat de președinte al Senatului”.

Mircea Geoană a fost președinte al Senatului în perioada 2008-2011.

Geoană a făcut această declarație la ședința solemnă a Senatului, la care președintele Traian Băsescu nu a fost invitat, dar la care au participat foștii șefi de stat Ion Iliescu și Emil Constantinescu.