GALA BUTE. Cătălin Tolontan, prima reacţie după condamnarea Elenei Udrea
"Sentința din Gala Bute face dreptate victimelor, adică oamenilor cărora le-au fost luați banii", a scris jurnalistul Cătălin Tolontan, pe Facebook. Acesta a comentat pe larg decizia judecătorilor, după ce publicația pe care o conduce, Gazeta Sporturilor, a scris ani de zile despre abuzurile din acest caz.
Redăm, integral, postarea lui Cătălin Tolontan, de pe pagina sa de Facebook:
"Sentința din Gala Bute face dreptate victimelor, adică oamenilor cărora le-au fost luați banii! • În numele legii: 6 ani pentru Elena Udrea, 5 ani pentru Rudel Obreja
• Astăzi nu declarăm nimic, e timpul să se audă vocea păgubiților. • 10.000 de euro pe lună costau doar postacii care spuneau că ”nu există probe în Gala Bute”. • Ei erau plătiți la negru din bani publici veniți din ministerul condus de Elena Udrea!
• Mesajele acestui ”război civil hibrid” continuă și astăzi. • Ca să compenseze cele 2 milioane de lei tăiate lui Obreja, ministerul i-a dat pe furiș 3 milioane. • O parte din bani au ajuns până și la o stână. Justiția a vorbit. • Elena Udrea: 6 ani de închisoare cu executare. • Ștefan Lungu: 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. • Ana Maria Topoliceanu: 3 ani cu suspendare. • Tudor Breazu: 3 ani cu executare. • Dragoș Botoroagă: 2 ani și 6 luni cu suspendare. • Gheorghe Nastasia: 4 ani cu suspendare. • Rudel Obreja: 5 ani de închisoare cu executare • Ion Ariton a fost achitat.
Nu comentăm, iar colegii de la televiziuni sunt nedumeriți și e de înțeles. Ne vom abține azi de la opiniile pe televizor, care vor inunda, legitim, sfera publică.
După 6 ani de articole, de zbucium și de răfuieli, ”postacii nu sunt suficient de harnici, au doar 91 de comentarii pe zi!”, reclamă într-un email aflat la dosar șeful acestora către Elena Udrea, credem că e bine să tăcem azi. Justiția a vorbit și victimelor li s-a făcut dreptate. Vocea păgubiților 258.000 de comentarii pro Udrea și anti-investigația ziaristică Gala Bute au fost postate doar în perioada 1 mai – 10 iunie 2012 Deși inaudibil, glasul celor înșelați e cel care vibrează acum.
Victimele sunt cetățenii României, fie că sunt plătitori de taxe sau copiii și vârstnicii deposedați de banii cuveniți lor din cauza unui sistem care vămuia cu 10% contractele Ministerului Dezvoltării Teritoriale și Turismului. Iar banii se făceau șpagă. Pentru cine? De mită au profitat, spune sentința de azi, ministrul Elena Udrea, apropiații săi, PD-L și postacii plătiți să vă bată la cap vreme de 6 ani cum că, ”în cazul Gala Bute, nu există nicio probă”!
Denunțătorii au primit, toți patru, închisoare cu suspendare. Postacii atacau tot ce era critic la adresa lui Udrea Încercarea de prostire a oamenilor nu acționează doar prin postaci. 13.000 de euro pe o lună și zece zile costau postacii și erau plătiți din bani publici Există zeci de emailuri la dosar în care televiziuni, ziare și site-uri sunt apelate de oamenii Elenei Udrea ca să-i spele imaginea. ”Scoateți știrile!”, li se spune unora dintre ele. În acest timp, sute de mii de comentarii pe lună atacă în subsolul a mii de articole. Nu e nicio exagerare! Pe 20 iulie 2012, Cristi Călugăru îi comunică pe email Elenei Udrea că au fost monitorizate și s-au postat comentarii la 3.317 articole în doar 40 de zile!
Aceste opinii comandate și plătite din bani negri încearcă să creeze opinia majoritară, dubiul în capacitatea justiției și, în ultimă instanță, se pritocește neîncrederea că statul va rezolva cazul Gala Bute. Postacii sunt biciuiți să vină cu atacuri noi, originale, nu să copieze unii de la alții. E un întreg mecanism care apare în dosar. ”Un război hibrid”, așa cum îi place să spună președintelui Traian Băsescu când se referă la pericolele externe. De fapt, acesta este veritabilul război civil hibrid! Aceleași mesaje apar și azi în spațiul public. ”Se repetă situaţii cu 3-4 comentarii consecutive care spun acelaşi lucru. Este clar că postacii nu au chef de muncă” -- Cristi Călugăru către Elena Udrea, 1 octombrie 2012 Decizia nu e definitivă Verdictul completului de trei judecători de la Înalta Curte, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir, poate fi atacat. Există și recursul la completul de cinci judecători și abia atunci decizia va deveni definitivă.
Dar, cum 4 dintre cei 8 inculpați și-au admis vina, banii sunt deja sechestrați, unii în conturi, alții în bunuri. Sigur că recuperarea milioanelor de euro va dura. Dacă ne uităm însă de unde am plecat cu toții, public și ziariști, poate că nu oboseala şi deziluzia sunt sentimentele care vor rămâne. Să ne amintim cine era Elena Udrea! Au trecut, e adevărat, 6 ani lungi de la primul articol a ceea ce urma să devină investigația Gala Bute. Însă procurorii au lămurit, până la urmă, traseul banilor, iar judecătorii îl confirmă azi. Amintiți-vă cine era Elena Udrea în 2011! Ea reprezenta o putere copleșitoare în statul român, situație care demonstrează, implicit, ce ajunsese statul și pe cine servea el", a scris Tolontan, pe Facebook.