GAFA LUI VICTOR PONTA într-un editorial din Wall Street Journal
VICTOR PONTA semnează un editorial în Wall Street Journal intitulat "Crearea unei superputeri transatlantice", în care notează că România este membră în Alianţa Nord-Atlantică din 2003. Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat la Realitatea TV că gafa legată de anul în care România a aderat la NATO indică faptul că Victor Ponta n-ar fi adevăratul autor al editorialului publicat în Wall Street Journal.
VICTOR PONTA. "Evenimentele dramatice din Ucraina ilustrează un hazard moral istoric, care a creat o atitudine dăunătoare în întreaga Europă Centrală şi de Est (CEE) în ultimul deceniu. Cu unele variaţii, noi, ţările din regiune, am ajuns să luăm drept sigură una dintre principalele bunuri pe care o naţiune îl poate avea: securitatea sa", îşi începe premierul textul din WSJ, potrivit hotnews.ro.
"În ciuda crizelor financiare şi a datoriilor suverane, pe care majoritatea naţiunilor CEE le-au trecut bine, statutul de membru al NATO (din 2003) (sic) şi al Uniunii Europene (din 2004 pentru majoritatea, şi din 2007 pentru Bulgaria şi România) a determinat aceste naţiuni să creadă în propria noastră versiune a "sfârşitului istoriei" - noţiune introdusă de Francis Fukuyama în eseul său din 1989 în care susţine o "universalizare a democraţiei liberale occidentale", sugerând sfârşitul conflictului internaţional semnificativ".
VICTOR PONTA. Amintim că România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Ministerul Afacerior Externe.
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat la Realitatea TV că gafa legată de anul în care România a aderat la NATO indică faptul că Victor Ponta n-ar fi adevăratul autor al editorialului publicat în Wall Street Journal.
"Probabil sau nu și-a recitit articolul, sau mai probabil decât atât nu l-a scris el și nu l-a citit cu suficientă atenție înainte să-l trimită. Mi se pare improbabil să-l fi scris Victor Ponta, cred că era în stare să emită mai mult decât atât. E ușor naiv din punct de vedere geopolitic, Ponta știe mai multă politică decât arată în acest articol din Wall Street Journal care, pe lângă această greșeală elementară, nu spune nimic. El va fi taxat nu doar de mass-media românească, ci și de către observatorii atenți ai mediului NATO. E o înșiruire de truisme care nu ma sunt valabile, adevăruri care la un moment dat din punctul de vedere al lui Fukuyama, pe care îl citează. și care a fost total contrazis de realitatea ulterioară. Erau valabile acum douăzeci și ceva de ani, dar astăzi nu mai sunt. Marea gafă a lui Ponta nu e legată de anul de aderare, ci este legată de felul în care tratează un subiect atât de complicat într-un mod atât de superficial. Dacă lumea reacționează așa cu acest punct de inflexiune geopolitică în care România are un mare rol, înseamnă că și liderii noștri geopolitici de primă mărime ar trebui să joace în consecință cu foarte multă atenție, nu cu un articol scris la repezeală în Wall Street Journal, ci cu poziții foarte precise și cu roluri care să ne asigure că nu pierdem din punct de vedere geopolitic și geoeconomic în urma acestui conflict. Legat de slaba reacție a blocului euro-atlantic în fața agresiunii ruse, lideri noștri ar putea presupune că este vorba și e o posibilă înțelegere.
A veni și a solicita această uniune economică în condițiile în care ea este atât de neglijată de SUA în ultima vreme, care se uită mult mai mult în Marea Chinei, Africa și America de Sud, înseamnă să fii naiv.
Într-un limbaj strict pragmatic, perdantul de serviciu este UE, un organism din care facem parte. Nu cred că SUA sunt foarte triste că UE s-a degradat încă o dată din punct de vedere al consistenței. Victor Ponta ar fi trebuit să sesizeze că UE pierde foarte mult în acest conflict și că ar trebui să se ridice în picioare, să fie mult mai dură în negociere, să ceară SUA niște lucruri inclusiv la nivel de România. Mai mult decât atât, premierul ar fi trebuit să pună în evidență războiul geoeconomic de la granița noastră, care este un război cu care el este acomodat. Are legături foarte puternice pe partea chineză, are legături consistente pe partea rusească, cunoaște foarte bine așadar proiectul euroasiatice care astăzi se formatează.
Articolul din WSJ pare o mângâiere pe umărul unor aliați care nu prea ne-au băgat în seamă. Victor Ponta e bucuros astăzi că a părut în Wall Street Journal. Eu cred că nu a scris el acest articol. Cel puțin din punct de vedere al memoriei stă bine", a spus Cozmin Gușă la Realitatea TV.