Gabriel Oprea, prima reacţie după ce a rămas fără titlul de doctor: "Decizia, nedreaptă!"
Fostul vicepremier Gabriel Oprea susține că decizia CNATDCU privind verdictul de plagiat în cazul lucrării sale de doctorat nu este una corectă și spune că se va adresa instanței pentru "a face lumină" în acest caz.
"Am aflat din presă că a fost respinsă contestația pe care am depus-o la CNADTCU în legătură cu lucrarea de doctorat. Așa cum am mai spus, voi merge mai departe și mă voi adresa instanței pentru a face lumină în acest caz. Nu mă agăț de niciun titlu academic, așa cum nu m-am agățat de nicio funcție în toată cariera mea. Pur și simplu, vreau ca legea să fie respectată nu doar de cetățeni, ci și de instituții. În contestația depusă la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt în regulă și care mă fac să cred că decizia luată de acest organism nu este una corectă. Voi merge mai departe și voi cere Justiției să analizeze toate aceste aspecte", a scris Oprea, luni, pe Facebook.
El susține că, în cazul său, legea a fost 'aplicată retroactiv', fapt care este neconstituțional. Potrivit lui Oprea, lucrarea sa a fost evaluată nu după legea din 2000, când a susținut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale.
"Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. De exemplu, posibilitatea retragerii titlului de doctor a fost introdusă în lege abia în 2011, ea nefiind prevăzută în legislația anului 2000. Mai mult, noțiunea de 'plagiat' a fost definită în legislație abia în 2004, adică la 4 ani de când mi-am susținut teza. Chiar și așa, termenul 'plagiat' se referă la redarea unor texte, expresii, idei etc fără a face trimitere la sursele originale. Or, în cazul meu, trimiterea la sursele originale există și este imposibil de contestat, aspect reținut și în Hotărârea nr. 2165/08.07.2015 emisă de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice", a adăugat Oprea.
El mai afirmă că pe subiectul doctoratului are două hotărâri emise de instituțiile statului român, care sunt amândouă valabile, dar care 'se bat cap în cap'.