MENIU

Fota: Moldova, încă departe de momentul destrămării. E bine că Iohannis a stopat acordul de împrumut

Fostul consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională, Iulian Fota, a declarat, joi, la Realitatea TV, că nu se poate pune problema destrămării Republicii Moldova, precum a anunțat ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru. În acest context, Fota a subliniat că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova poate constitui un exemplu pentru clasa politică de la București, adăugând că decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge împrumutul pentru Moldova a fost una corectă.  

"Declarația ministrului Apărării nu o să fie luată de nimeni în serios. Dacă situația e atât de complicată, de rea, de ce nu au făcut ce trebuia acum doi-trei ani, ca să nu se ajungă aici? Republica Moldova e încă departe de momentul destrămării. Au un Guvern care e interimar, o să își facă treaba până la un punct. E adevărat, viitorul lor e incert, dar datorită iresponsabilității politice din Republica Moldova. E un exemplu foarte util, nedorit pentru noi, dar e responsabilitatea lor că au fost inconștienți. Dacă în România o ținem, cum am apucat-o din 2012, nu m-ar mira ca România să ajungă ca Republica Moldova", a declarat Iulian Fota. 

Fostul consilier prezidențial consideră că președintele Klaus Iohannis a luat decizia corectă de a retrimite Parlamentului legea care ratifică un împrumut rambursabil pentru Republica Moldova.

"Ar trebui să învățăm ceva din experiența lor. Corupția poate prăbuși un stat. Poate ai noștri înțeleg, în al 12-lea ceas, care e miza. 2016 e un an crucial pentru România. Dacă îl vor ajuta pe Ciolos să traverseze cu bine perioada, vor avea și ele, partidele, beneficii.  E bine că președintele a stopat acordul pentru că nu știm Republica Moldova, în momentul ăsta, în ce direcție o ia. Mai întâi să vedem ce vor, să se ajute ei pe ei. Să îi ajut eu pe ei când ei își bat joc de propria țară?", a mai spus Fota.