MENIU

Fostul ginere al lui Mugur Isărescu, afaceri de miliarde cu drepturi litigioase la Petrom

OMV Petrom

Dezvăluiri în exclusivitate la Culisele Statului Paralel despre afacerile profitabile, cu mize de miliarde de euro, care se fac pe seama drepturilor litigoase ale foștilor angajați Petrom. Protagonistă este o firmă al cărei Consiliul de Administrație îl are în frunte pe fostul ginere al guvernatorului BNR Mugur Irăsescu, iar printre acționari se regăsesc nume grele, unele și controversate, din mediul de afaceri. În direct la Culisele Statului Paralel, Elisei Crăciun a explicat cum a ajuns să fie implicat în recuperarea unor sume uriașe de la stat, dar și cum au fost convinși proprietarii acțiunilor să cesioneze niște drepturi în condiții care, cel puțin aparent, par să le fie dezavantajoase.

Scopul declarat al firmei Petro Active Investments este de a obliga Guvernul, în justiție, să pună în aplicare decizia definitivă a ICCJ din 2019 prin care trebuie să respecte contractul de privatizare a Petrom din 2003 și să le vândă salariaților din perioada 1997 – 2004 acțiuni la prețul la care a cumpărat atunci grupul austriac OMV, de 0,2165 lei/titlu, în limita totală a 8% din capitalul social.

 

Astfel, Petro Active Investments le-a propus foștilor salariați să semneze contracte de asociere în participație și de cesiune, prin care să îi cedeze drepturile de a cumpăra acțiuni OMV Petrom de la stat la preț redus, în schimbul a 50% din profitul viitor înregistrat din vânzarea acestor acțiuni. Potrivit calculelor făcute de Profit.ro, suma totală ar fi de 16.000 de lei, din care fostul angajat Petrom ar lua 8.000.

 

MAREA MIZĂ SUNT PENALITĂȚILE: 30% DEȚINĂTORUL DREPTURILOR LITIGIOASE, 70% FIRMA

Marea miză a afaceri nu par să fie, însă, banii pe acțiuni, ci penalizările de întârziere care se aplică din 2019, de când statul refuză să pună în practică decizia definitivă a instanțelor. Potrivit președintelui CA, Elisie Crăciun, ar fi vorba de 1.000 de lei pe zi, pentru fiecare deținător de acțiuni sau o valoarea totală a penalităților de circa 6 MILIARDE DE EURO, care se împarte la 23.000 de acționari, adică 261.000 de euro de persoană. 

 

Din acești bani, cel care și-a cesionat acțiunie ar urma să primească 30% din sumă, aproximativ 78.000 de euro, iar firma Petro Active, 70%. Chiar și așa, a explicat reprezentantul firmei, este mai bine decât nimic.

 

"Când am încheiat aceste contracte (2021-2022 - N.R.) riscurile erau foarte mari, iar în afară de cei 8.000 de oameni pe care noi îi reprezentăm, restul de 15.000 de oameni nu vor ajunge să vadă nimic din penalitățile astea, pentru că dreptul de a mai solicita aceste restanțe s-a prescris pe 8 iulie 2022 și pentru că nu au avut bani să facă executările corecte, să acopere toate căile legale posibile, pentru că guvernul fuge din gaură în gaură, încercând să scape de aceste plăți", a explicat fostul ginere al lui Mugur Isărescu, în exclusivitate la Realitatea Plus.  

 

Elisie Crăciun este de părere că statul și instituțiile care gestionează direct urmările contractului de privatizare a Petrom au ajuns în acest blocaj și acumulează zilnic penalități de ordinul milioanelor de euro pentru că nimeni nu vrea să-și asume reponsabilitatea.

 

CRĂCIUN: NU SUNT GINERELE LUI MUGUR ISĂRESCU. AM FOST. LA UMBRA MARILOR ȘTEJARI NU CREȘTE IARBA

 

Un alt aspect care a atras atenția asupra firmei care a ajuns să gestioneze creanțele Petrom este legat de numele celor implicați, pornind chiar de la președintele Consiliului de Administrație, Elisie Crăciun. Întrebat de Anca Alexandrescu dacă este ginerele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, acesta a răspuns că "nu mai este", deoarece a divorțat, pentru că "la umbra marilor stejari nu crește iarbă și a trebuit să-mi văd de drum. (...) Dacă aș mai fi fost căsătorit cu Lăcrămioara (Isărescu -N.R) nu m-aș fi ocupat de acest proiect". 
 
CONTROVERSE LEGATE DE PETRO ACTIVE
 
Întrebat dacă printre acționarii firmei se află persoane care au fost condamnate cu executare sau suspendare, Elisie Crăciun a confirmat un astfel de caz. "Doamna Luciana Rădulescu este acționar, a fost condamnată și a fost grațiată."
 
  
Jurnalistul Dan Ionescu a adus în discuție și un anunț al DIICOT potrivit căruia "în data de 23 noiembrie 2022 a început urmărirea penală într-un dosar împotriva acționarilor de la Petro Active S.A.", despre care președintele CA a afirmat că nu are cunoștință.  Crăciun a cofirmat și faptul că a fost partener de afaceri, până în 2007, cu fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, condamnat în primă instanță la 8 ani şi jumătate în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța.
Mai multe articole despre:
ginere isarescu drepturi litigioase petrom